Αυξημένος κατά 7,8 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

Αυξημένος κατά 7,8 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος κατά 7,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2019, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια νωρίτερα σήμερα, και ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 141.850.000 ευρώ.

Οπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Βουλής στην εισηγητική του Εκθεση, η αύξηση οφείλεται στους ακόλουθους λόγους: Πρώτον, το κόστος από την κάλυψη δεκαεπτά κενών θέσεων επιστημονικού προσωπικού, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Δεύτερον, από την προβλεπόμενη αύξηση κατά 50% της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΕΦΚΑ βουλευτών και υπαλλήλων. Τρίτον, από την αλλαγή του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων. Τέταρτον, και κυρίως, από το υψηλό κόστος λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, «λόγω της μεγάλης αύξησης του πλήθους των ελεγχόμενων προσώπων, παράλληλα με την διενέργεια αναδρομικού ελέγχου για τα έτη 2015 και 2016».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Κοινοβούλιο, στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό αναφέρεται αναλυτικά ότι επί 687 προβλεπομένων θέσεων μονίμων, υπηρετούν 571 – δύο λιγότεροι συγκριτικώς με το 2017. Με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, επί 1001 προβλεπομένων θέσεων, υπηρετούν 707, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός ανερχόταν στους 694 υπαλλήλους. Οι ειδικοί φρουροί παραμένουν 68, ενώ οι μετακλητοί 150, δέκα περισσότεροι σε σχέση με το 2017 (επί 193 προβλεπομένων θέσεων).

Το Ιδρυμα

Από την πρώτη ανάγνωση του νέου προϋπολογισμού, αν προκύπτει κάποιο «ερώτημα», αυτό αφορά τον Κωδικό «ΚΑ 2599», στον οποίο εγγράφονται πιστώσεις επιχορήγησης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία».

Στον προϋπολογισμό 2019 εμφανίζονται πιστώσεις ύψους 700 χιλ. ευρώ. Στο έντυπο που ψηφίστηκε εμφανίζεται μεγάλη διαφορά συγκριτικώς με τις εγγραφείσες πιστώσεις 2018, που αγγίζει τις 650 χιλ. Αιτιολογείται δε με τον ισχυρισμό ότι «Για το 2018 δεν είχε προϋπολογιστεί ποσό για το Ιδρυμα, καθώς είχε επιχορηγηθεί εις διπλούν το 2016». Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2018, εμφανίζεται εγγραφή πιστώσεων ύψους 450 χιλ. ευρώ.

Σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με το τί ακριβώς ισχύει, κοινοβουλευτικές πηγές υποστήριξαν ότι δεν χορηγήθηκαν τα χρήματα που εμφανίζονταν ως πίστωση το 2018, και σημείωναν ότι η απάντηση βρίσκεται στον προϋπολογισμό του 2017: Σε εκείνον, πάντως, οι πιστώσεις επίσης ανήλθαν στις 700 χιλ. ευρώ. Αν υπάρχει διπλάσιο ποσό, αυτό φαίνεται να εντοπίζεται στον απολογισμό του 2016, όταν και καταγράφεται χρήση ποσού στο συγκεκριμένο κωδικό ύψους 1.340.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το «μπέρδεμα» δεν ξεδιαλύνεται ούτε από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται ετησίως ως προϋπολογισμοί του Ιδρύματος, καθώς τέτοιοι «προϋπολογισμοί» δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή