Οι Έλληνες σώζουν ακόμη και σήμερα μαχητές της ελευθερίας απ’ όλο τον κόσμο

Οι Έλληνες σώζουν ακόμη και σήμερα μαχητές της ελευθερίας απ’ όλο τον κόσμο

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κουράγιο που επέδειξε ο Ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και το κουράγιο που επιδεικνύουν οι σημερινοί Δαυϊδ απέναντι στους Γολιάθ στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία, συναντιούνται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συνάντηση αυτή γίνεται κάτι εκπληκτικό-Αμερικανοί Πρόεδροι ενημερώνουν εκατομμύρια πολιτών, ένα βραβείο Νόμπελ αναδύεται, διαφωνούντες αποφυλακίζονται ενώ άλλοι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία. Το Ίδρυμα «Washington Oxi Day Foundation», υπό την ηγεσία και καθοδήγησε Ελληνοαμερικανών σε συνεργασία με τις Αμερικανούς και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους, προβάλλει, απελευθερώνει και πραγματικά σώζει ζωές μαχητών της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, μέσω της παρουσίασης των βραβείων του Ιδρύματος ενώπιον σημαντικών Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη και το Μνημείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην καρδιά της Ουάσιγκτον, το Ίδρυμα στρέφει την προσοχή του στο σημαντικό έργο ανθρώπων που έχουν επιδείξει κουράγιο και φιλότιμο. Οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν το 2011 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ώστε να ενημερώσουν Αμερικανούς αλλά και ηγέτες από όλο τον κόσμο για την ιδιαίτερη αξία του Ελληνικού λαού και της αντοχής που επιδεικνύει σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του.

Ο Ελληνικός λαός επέδειξε ανυπέρβλητο κουράγιο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Ανάμεσα στους σημαντικούς αξιωματούχους τόσο στην Αμερική όσο και ανά τον κόσμο που έχουν συνεργαστεί με το Ίδρυμα είναι και οι: ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Bill Clinton, ο μουσικός και ανθρωπιστής Bono, ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, η Nancy Pelosi, η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στην Αμερικανική ιστορία και πρώην Εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πρώην Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton αλλά και πολλοί Πρόεδροι επιτροπών του Κογκρέσου.

Οι προσπάθειες του Ιδρύματος γίνονται πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη πολλών σημαντικών Ελληνοαμερικάνων όπως οι: ο Michael Jaharis εκπροσωπούμενος από το Ίδρυμα Jaharis, ο Jim Chanos, οι George και Nick Logothetis, ο George Marcus, ο Michael Psaros, ο B. Theodore Bozonelis και ο Bill Crane εκ μέρους του Ιδρύματος Bouras, ο Dennis Mehiel, ο Michael Johnson, οι Ted και Jim Pedas, ο Steve Yeonas, ο John Calamos, ο John Payiavlas, η Kelly Vlahakis-Hanks, ο Nikos Mouyiaris και η Maria Allwin.

Τρεις μήνες μετά τη βράβευσή του με το βραβείο «Oxi Courage Award” για το 2018 ο Ji Seong-ho, ο οποίος απέδρασε από τη Β. Κορέα και τώρα βοηθάει και άλλους να αποδράσουν, βρέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου όπου τον παρακολούθησαν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια άνθρωποι. Μόλις λίγες εβδομάδες από την βράβευσή της με το ίδιο βραβείο για το 2015, το οποίο και παρέλαβε εκ μέρους της η κόρη της, η Leyla Yunus και ο σύζυγός της Arif αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από χρόνια εγκλεισμού σε φυλακή στο Αζερμπαϊτζάν. Δυο χρόνια μετά τη βράβευσή της με το βραβείο του 2016 η Nadia Murad παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και έγινε έτσι η δεύτερη μικρότερη σε ηλικία γυναίκα που παραλαμβάνει βραβείο Νόμπελ. Ο Khalil al-Dakhi, που παρέλαβε το βραβείο του Ιδρύματος για το 2015 για το έργο του που περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνταν από τους Τζιχαντιστές ως σκλάβες του σεξ, ήρθε σε επαφή με Αμερικανικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες ώστε να του παρέχουν βοήθεια στις προσπάθειες του.

Σύμφωνα με το Ρώσο ακτιβιστή Vladimir Kara-Murza, παραλήπτη του βραβείου του Ιδρύματος για το 2018, ο οποίος έπεσε θύμα δηλητηρίασης δύο φόρες, η δημόσια προβολή που κερδίζει από τη συγκεκριμένη αναγνώριση, είναι η μοναδική προστασία που έχει ο ίδιος αλλά και άλλοι παραλήπτες του ίδιου βραβείου. Όσο μαχητές για την ελευθερία θα φυλακίζονται, θα τιμωρούνται ή ακόμη και θα δολοφονούνται κρυφά, η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον θα μειώνεται. Για αυτό το λόγο οι γενναίοι Έλληνες που είπαν «Όχι» κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος συνεχίζουν να προστατεύουν αθώα θύματα μιας ανομολόγητης κτηνωδίας. Όπως ανέφερε και ο Έλληνας Πρέσβης στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, το Ίδρυμα «Washington Oxi Day Foundation» έχει μετατρέψει μια ημέρα που είναι αργία στην Ελλάδα σε μια εκδήλωση με διεθνή αντίκτυπο.

Ο Ελληνικός λαός είπε ένα μοναδικό και μοναχικό «Όχι» στις ασταμάτητες Δυνάμεις του Άξονα, την ίδια στιγμή που ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ήδη υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τον Ιωσήφ Στάλιν, η Αμερική τηρούσε ουδέτερη στάση και ο μόνος αντίπαλος του Χίτλερ ήταν η Μεγάλη Βρετανία και οι τότε αποικίες της, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς των οποίων οι στρατοί είχαν υποχωρήσει υπό την πίεση των Γερμανών. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις είχαν εξαναγκαστεί σε οπισθοχώρηση από την ξηρά της Γαλλίας και του Βελγίου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στις ακτές της Δουνκέρκης. Εκεί οι Γερμανοί θα μπορούσαν να  εξαφανίσουν στην ουσία το σύνολο της Βρετανικής στρατιωτικής δύναμης μέσα σε μόλις μια ημέρα αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω ενός λάθους των Γερμανών στρατηγών. Το απύθμενο κουράγιο του Ελληνικού λαού εκφράζεται απόλυτα από τα λόγια του Έλληνα Πρέσβη κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης. «Ο Ελληνικός λαός ήξερε ότι έμπαινε σε ένα πόλεμο που δεν θα μπορούσε να κερδίσει».

*Ο Andy Manatos είναι ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ιδρύματος «Washington Oxi Day Foundation» και ο Mike Manatos είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Washington Oxi Day Foundation».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή