Το EWG ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση των συντάξεων

Το EWG ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση των συντάξεων

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έδωσαν χθες το πρώτο πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια του χθεσινού Euroworking Group. Η σκυτάλη περνάει τώρα στους υπουργούς Οικονομικών που θα συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο το θέμα στις 3 Δεκεμβρίου, μαζί με τους προϋπολογισμούς των άλλων κρατών-μελών. Ωστόσο, κανονικά δεν αναμένεται ανατροπή και όλα δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν περικοπές στις αποδοχές τους από 1/1/2019.

Η συμφωνία με την Κομισιόν, πάντως, στα μεγέθη του προϋπολογισμού δεν ήταν χωρίς κόστος. Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με ασφάλεια, θυσιάστηκαν δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και ένα μέρος του προβλεπόμενου προϋπολογισμού (103 εκατ. ευρώ συνολικά) για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων. Δύο παρεμβάσεις, δηλαδή, που είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων.

Σημειώνεται ότι το ΠΔΕ είχε ήδη περικοπεί από την κυβέρνηση κατά 300 εκατ. ευρώ (από τα 7,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στα 7 δισ. ευρώ στο εναλλακτικό σενάριο του προσχεδίου προϋπολογισμού, χωρίς τις περικοπές των συντάξεων), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε περαιτέρω μικρή περικοπή.

Οι παρεμβάσεις

Συνολικά, πάντως, ο προϋπολογισμός του πακέτου των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ενισχύθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί, κυρίως, ο προϋπολογισμός της επιδότησης ενοικίου από τα 150 στα 400 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή κατέστη επίσης δυνατή, σύμφωνα με πληροφορίες, χάρη σε εξοικονόμηση από τη δαπάνη για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Οι άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και ενίσχυση ειδικής αγωγής.

Η ακριβής σύνθεση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα φανεί την ερχόμενη Τετάρτη 21/11, όταν θα επικυρωθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, αλλά και αυτοί όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την Επιτροπή. Το ίδιο βράδυ θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα συζητηθεί ξανά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μαζί με όλους τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ τη Δευτέρα στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Στις Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα της πρώτης αυτής έγκρισης από το Euroworking Group, προκειμένου να μη δοθεί λαβή για δημόσια συζήτηση σε κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, στα οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της τήρησης των συμφωνηθέντων. Πάντως, δεν προβλέπεται έγκριση της απόφασης από Κοινοβούλια, καθώς δεν υπάρχει εκταμίευση δόσης.

Την Τετάρτη επίσης αναμένεται και η δημοσιοποίηση της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης προόδου για την Ελλάδα, όπου θα αναφέρεται ότι από τις 16 υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους καμία δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένες. Η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών, ύψους περίπου 700 εκατ., να αναβληθεί για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις το ΔΝΤ

Θέμα της Ελλάδας και των εταίρων της είναι η περικοπή ή μη των συντάξεων, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, επιβεβαιώνοντας τις αποστάσεις που παίρνει πλέον το Ταμείο από τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Ταμείο δεν εμπλέκεται πλέον χρηματοδοτικά σε ελληνικό πρόγραμμα. Προβλέπεται μεταπρογραμματική παρακολούθηση, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται διαβούλευση με την κυβέρνηση, είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ προσβλέπει στην παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση μέσω των αναλύσεών του. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο «δεν επιβάλλει πολιτικές» ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλα μέλη του.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να επιστρατεύσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει μια πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη, η οποία συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη», είπε. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι στον βαθμό που τα προνομοθετημένα μέτρα του 2019-2020 δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές πολιτικές, το Ταμείο τάσσεται υπέρ, αλλά και πάλι είναι θέμα της Ελλάδας και των εταίρων της να αποφασίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή