Το «καλωσόρισμα» των κατοίκων στην Amazon

Το «καλωσόρισμα» των κατοίκων στην Amazon

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή των κατοίκων του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, έχει προκαλέσει η απόφαση της Amazon να εγκαταστήσει ένα από τα κεντρικά κτίρια γραφείων της στην περιοχή. Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα στη γωνία της λεωφόρου Βέρνον, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το κτίριο, είτε για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία του ιντερνετικού κολοσσού στη γειτονιά τους είτε για να θέσουν τους δικούς τους όρους, που δεν λήφθηκαν υπόψη από τις δημοτικές αρχές: «Καλωσήλθες Amazon» έγραφε το πλακάτ, που κρατούσαν οι ιδιοκτήτες ενός τοπικού κουρείου, «αλλά πρώτα θα πρέπει να χρηματοδοτήσεις σχολεία και υποδομές, να εξασφαλίσεις την προστασία των μικρών επιχειρήσεων και να επιτρέψεις τη λειτουργία ντόπιων επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις σου».

Βασική ανησυχία της τοπικής κοινωνίας είναι πως η παρουσία της πολυεθνικής θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των ενοικίων, αναγκάζοντας τους ενοικιαστές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και πράγματι, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στο Κουίνς πριν καν η Amazon ανακοινώσει την απόφασή της, την περασμένη Δευτέρα, και ενώ ακόμα δεκάδες αμερικανικές πόλεις αγωνίζονταν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τής εταιρείας. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, από την αρχή της εβδομάδας ορισμένοι μεσίτες της περιοχής πωλούν ακίνητα σε αγοραστές, που δεν τα έχουν δει ποτέ, συχνά λαμβάνοντας εντολή με ένα απλό sms. Αλλοι διοργανώνουν «περιηγήσεις» για τους πελάτες τους, οι οποίοι καταφτάνουν από όλον τον κόσμο. Στο μεταξύ, η Washington Post εκτιμά ότι η δημοτική και πολιτειακή αρχή έχει προσφέρει προνόμια και ελαφρύνσεις της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ για να προσελκύσει την εταιρεία στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενώ ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο κατηγορείται ότι παρέκαμψε το δημοτικό συμβούλιο για να δώσει το πράσινο φως στο πρότζεκτ. Τα νέα γραφεία, εμβαδού άνω των 37.000 τ.μ., έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. δολάρια και θα απασχολούν τουλάχιστον 25.000 υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή