Χρήζουν βελτιώσεων τα ευρωπαϊκά στρες τεστ εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΒΑ

Χρήζουν βελτιώσεων τα ευρωπαϊκά στρες τεστ εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΒΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα ερωτήματα έθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρία, για την αποτελεσματικότητα των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας την ανάγκη επανασχεδιασμού ορισμένων σημείων τους, σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες στη Ρουμανία. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ενρία είπε πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικός ο τρόπος που διεξάγονται τα στρες τεστ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), διότι ανακοινώνει τα αποτελέσματα και δίνει απευθείας εντολή στις πιο αδύναμες να καλύψουν την κεφαλαιακή τους ανεπάρκεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους μέχρι να δώσουν οι εποπτικές αρχές την εντολή στις πιο αδύναμες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τα στρες τεστ λειτουργούν ως ασκήσεις προσομοίωσης για να δοκιμαστούν οι κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε διάφορα σενάρια επιδείνωσης των συνθηκών στην οικονομία ή τις αγορές. «Το μεσοδιάστημα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ μέχρι την τελική αξιολόγηση των αρμόδιων αρχών για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών είναι το βασικό μειονέκτημα της ευρωπαϊκής από την αμερικανική προσέγγιση», σχολίασε ο κ. Ενρία. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, παραδείγματος χάριν, θα παραλάβουν από την ΕΚΤ μεμονωμένες εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2019, αναφέρει το CNBC.

Επειτα από μια επταετή θητεία στην ΕΒΑ, ο κ. Ενρία πρόκειται να αντικαταστήσει την Ντανιέλ Νουί ως επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) τον Δεκέμβριο. Η ΕΒΑ αναλαμβάνει τον συντονισμό των στρες τεστ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την εκτέλεσή τους. Στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει, τελικά, ποιες τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και ποιες όχι.

Οι δηλώσεις του κ. Ενρία έγιναν δύο εβδομάδες μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από τα τελευταία στρες τεστ που έδειξαν πως οι βρετανικές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες σε όλην την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι τα τεστ βασίστηκαν τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών στα τέλη του 2017. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων των Barclays και Lloyds κινήθηκε στο 6,37% και 6,8%, αντίστοιχα – το 5,5% είναι το κατώτατο όριο. Για τις ιταλικές Unicredit και UBI Banca, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων κινήθηκε στο 9,34% και 7,42%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή