Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 630 αγνοούμενοι από τη φωτιά

Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 630 αγνοούμενοι από τη φωτιά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Περισσότεροι από 630 άνθρωποι αγνοούνται από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των αρχών.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων βρίσκεται στους 63 νεκρούς, που εντοπίζονται στην κωμόπολη Παραντάις, 280 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Η πυρκαγιά είναι η πλέον πολύνεκρη δασική φωτιά στην ιστορία της πολιτείας.

Η πυροσβεστική αποδίδει τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων στην ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, χάρη στην ξηρασία των τελευταίων μηνών. Σχεδόν 12.000 σπίτια, στην κωμόπολη των 27.000 κατοίκων, κάηκαν ολοσχερώς από τη φωτιά, ενώ χιλιάδες άλλες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες, κάνοντας τις τοπικές αρχές να χαρακτηρίσουν την κωμόπολη Παραντάις «τόπο απόλυτης καταστροφής».

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή ζήτησε από συγγενείς των αγνοουμένων να προσφέρουν δείγματα γενετικού υλικού, σε μία προσπάθεια επίσπευσης της αναγνώρισης απανθρακωμένων σορών. Ο σερίφης Χόνια προειδοποίησε, όμως, ότι πολλά πτώματα, που έχουν αποτεφρωθεί ολοσχερώς, ίσως δεν αναγνωριστούν ποτέ.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο ετών στην Καλιφόρνια οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Με την άποψη αυτή έχει διαφωνήσει δημόσια ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος απέδωσε την καταστροφή στην κακοδιαχείριση των δασών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Καλιφόρνιας. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Καλιφόρνια είναι Δημοκρατική.

Ο πρόεδρος Τραμπ επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στη βόρεια Καλιφόρνια για να επιθεωρήσει τις περιοχές της πυρκαγιάς και να συναντήσει κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους.

Ο καπνός από την πυρκαγιά και η έντονη αιθαλομίχλη οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας των σχολείων χθες στην πόλη του Σακραμέντο, 145 χλμ. νότια του Παραντάις, αλλά και σε σχολικά συγκροτήματα του Σαν Φρανσίσκο και του Οκλαντ.

«Ελπίζω να βρω κάποια λύση για το μέλλον. Αν δεν τα καταφέρω, δεν ξέρω τι θα κάνω», είπε ο 82χρονος Νόρις Γκόντσεϊ, που έχασε το σπίτι του στη φωτιά του Παραντάις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή