Η «στρογγυλή θεά» ενώνει και εμπνέει τους πρόσφυγες

Η «στρογγυλή θεά» ενώνει και εμπνέει τους πρόσφυγες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το πρώτο του όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οταν ο Mohammad Reza Hosseini, Αφγανός που έζησε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία του στο Ιράν, έπαιζε παράτυπα ποδόσφαιρο στην εθνική ομάδα της χώρας, δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα είχε την ευκαιρία να παίξει, σε υψηλό επίπεδο, με το πραγματικό του όνομα. Ούτε όταν παρακολουθούσε από τον υπολογιστή του στο Ιράν την εντυπωσιακή πορεία του Αντώνη Νικοπολίδη πίστευε ότι θα μπορούσε κάποτε να τον συναντήσει. «Οχι μόνον τον γνώρισα, αλλά συνεργαζόμαστε κιόλας», λέει στην «Κ» ο 20χρονος Αφγανός, ένας εκ των δύο αρχηγών της πολλά υποσχόμενης ομάδας ποδοσφαίρου «Hope Refugee», που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της «Οργάνωση Γη» το 2016 (και τεχνικό διευθυντή τον Νικοπολίδη). «Οταν ξεκινήσαμε το 2015 να ασχολούμαστε με το προσφυγικό, δεν είχαμε καμία πρότερη σχετική εμπειρία», επισημαίνει ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της ομάδας από τη διοργάνωση «Peace and Sport». Στους καταυλισμούς και τους χώρους φιλοξενίας, τους ατελείωτους μήνες της αναμονής, εκατοντάδες νεαροί έβρισκαν ούτως ή άλλως διέξοδο… κλωτσώντας μια μπάλα. «Διαπιστώσαμε ότι οι κώδικες επικοινωνίας στο ποδόσφαιρο είναι διεθνείς και συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τα ιδεώδη του αθλητισμού», προσθέτει, λίγο πριν συστήσει στον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσα, στους αντιδημάρχους Αθηναίων και Πειραιώς, Λευτέρη Παπαγιαννάκη και Πέτρο Κόκκαλη, αλλά και σε πλήθος φιλάθλων, τη νέα σύνθεση της «Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων». 

«Ισως κάποιος από εσάς κάνει μελλοντικά καριέρα στο ποδόσφαιρο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπουργός. Τον ενθουσιασμό τους για την πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην ενσωμάτωση των προσφύγων, δεν έκρυψαν και οι δύο αντιδήμαρχοι, που στηρίζουν το εγχείρημα παραχωρώντας διαθέσιμα γήπεδα για την προπόνηση της ομάδας. «Ξεκινήσαμε στον Σκαραμαγκά, αλλά σταδιακά αντιληφθήκαμε ότι βοηθούσε πολύ ψυχολογικά τους παίκτες να βγαίνουν εκτός δομών· τώρα κάνουμε προπονήσεις στα Καμίνια, στον Πειραιά», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μαχαίρας, «προσεχώς ξεκινάμε και στον Ελαιώνα». Στην ομάδα «Hope Refugee» έχουν συνολικά συμμετάσχει 150 πρόσφυγες, από 18 διαφορετικές χώρες και 9 χώρους φιλοξενίας στην Αττική. Το «σκορ» τους εντυπωσιακό: στους 70 αγώνες που έχουν δώσει, κέρδισαν τους 54. 

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την καθημερινή προετοιμασία και τους αγώνες 12 ομάδες ανηλίκων, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 900 παιδιά-πρόσφυγες, από 7 έως 17 ετών. «Μεταξύ αυτών υπάρχουν ομάδες αποτελούμενες μόνον από κορίτσια», υπογραμμίζει ο κ. Μαχαίρας, «δεν αποκλείεται μελλοντικά να αποκτήσουμε και ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών». Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προγραμμάτων, που γίνονται με τη μεθοδολογία της Barcelona Foundation, η «Οργάνωση Γη» έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες. «Τα φοβισμένα παιδιά των πρώτων ημερών αλλάζουν, κάνουν φίλους και αρχίζουν να καταλαβαίνουν άλλες γλώσσες», καταλήγει ο Mohammad Reza Hosseini, που εργάζεται ως προπονητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή