«Απόφαση της πολιτείας η μισθοδοσία»

«Απόφαση της πολιτείας η μισθοδοσία»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό παράθυρο μονομερούς ενέργειας όσον αφορά τη μισθοδοσία των ιερέων αφήνει η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας, η οποία εμμένει στη συνέχιση της μισθοδοσίας των ιερέων από το Δημόσιο. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη λίγο μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης της Ιεραρχίας, η κυβέρνηση σημειώνει χαρακτηριστικά πως «το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί – σε κάθε περίπτωση– ευθύνη και απόφαση της πολιτείας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει πως το σχέδιο νόμου, το οποίο θα προχωρήσει κανονικά και θα κατατεθεί στη Βουλή, μπορεί να περιλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων μέσω επιδότησης, παρά τη χθεσινή απόφαση. Η Ηρώδου Αττικού, ωστόσο, δεν κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας, καθώς υπογραμμίζεται πως το σχέδιο πριν από την κατάθεση στη Βουλή «θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται το γεγονός ότι η Ιεραρχία αποφάσισε ομοφώνως να συνεχιστεί ο διάλογος και ως εκ τούτου «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου», που χαρακτηρίζεται «ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους». Πάντως, παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ανεξάρτητα τι θα αποφασίσει η Εκκλησία, η κίνηση Τσίπρα να έρθει σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί μία win- win διαδικασία, η χθεσινή απόφαση δεν ήχησε θετικά στο Μαξίμου. Και τούτο καθώς, πλην του «φρένου» που μπαίνει επί της ουσίας, αποτυπώνεται στην πράξη ότι η αίσθηση πως υπάρχει «σύμπνοια με την Ιεραρχία» ήταν έωλη. Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, λίγο μετά την αντίδραση Μαξίμου, επέλεξε να «χαιρετίσει» την τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη «συνέχιση του διαλόγου».

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού σχετικά με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας πως «η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Το γεγονός πως η διάσταση που υπάρχει, πλέον, μεταξύ Μαξίμου και Ιεραρχίας, «ικανοποιεί» ένα εσωκομματικό ακροατήριο, φάνηκε από την άμεση αντίδραση του κ. Φίλη. Ο πρώην υπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της Ιεραρχίας, κατακρίνοντας σφοδρά τη χθεσινή απόφαση. «Τα εμά εμά και τα σα εμά», είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα επόμενα βήματα, προσέθεσε το ρητορικό ερώτημα αν μπορεί πλέον να συνεχιστεί έτσι ο διάλογος, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ιεραρχία για «τορπιλισμό» της διαδικασίας. Από τα πυρά του κ. Φίλη δεν ξέφυγε ούτε ο ίδιος ο Ιερώνυμος, τον οποίο κατηγόρησε για αλλαγή στάσης. «Ο Ιερώνυμος, παρά τα όσα μας είπε μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου, ψήφισε άλλα τελικά, αφού είναι ομόφωνη απόφαση», είπε προσθέτοντας: «αυτό καταλαβαίνω, μακάρι να διαψευστώ». Τέλος, ο κ. Φίλης μίλησε για «εκκλησιαστικό παιχνίδι διπλωματίας», καθώς η ίδια αναδίπλωση είχε γίνει και στο Μακεδονικό, για το οποίο στην αρχή ήταν κατά των συλλαλητηρίων και ακολούθως η στάση άλλαξε με απόφαση της ΔΙΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή