Αρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 10

Αρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 10

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βλέμμα των ΗΠΑ άρχισε, χθες, η γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε εξαρχής τεθεί. Στη Λευκωσία βρέθηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ενέργεια Φράνσις Φάνον, προκειμένου να είναι παρών στην ανακοίνωση έναρξης της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» από τον αρμόδιο Κύπριο υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη. «Βλέπουμε την ενέργεια ως καταλύτη για τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φάνον. Επισήμανε, ακόμα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που υπάρχουν στην ΑΟΖ της. Ενώ πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε με τη μακροχρόνια θέση μας ότι πιστεύουμε πως ο πλούτος από τους πόρους θα πρέπει να μοιραστεί με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Ο κ. Φάνον περιέγραψε την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο όσο αναπτύσσεται «η ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή».

Το πλωτό γεωτρύπανο «Stena Icemax» της κοινοπραξίας ExxonMobil με την Qatar Petroleum (QP) άρχισε χθες τη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» και η διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει περί τους δύο μήνες, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε κάποια μίλια νοτιότερα, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ. Το πλωτό γεωτρύπανο θα μεταφερθεί αργότερα και σε άλλο στόχο, ωστόσο εκτιμάται ότι εντός του Ιανουαρίου θα είναι σχετικά σαφές για το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφενός το εύρος του κοιτάσματος, αφετέρου οι δυνατότητες εκμετάλλευσής του. Αυτή τη στιγμή ο ενθουσιασμός στη Λευκωσία για την ύπαρξη ενός σημαντικού κοιτάσματος, περισσεύει, ωστόσο τηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Παρά τις ρητορικές υπερβολές των τελευταίων εβδομάδων και τη δημόσια καταγγελία της γεώτρησης ως «μονομερούς» και ως εκ τούτου και «παράνομης», η Αγκυρα δεν έχει δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα. Ωστόσο, διατηρεί την παρουσία της στην περιοχή, με το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» να κινείται στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» στον κόλπο της Αττάλειας. Για λογαριασμό της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί και μια δεύτερη γεώτρηση στο κόλπο της Μερσίνας, ακόμη ανατολικότερα, σε αβαθή νερά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με το ναυλωμένο γεωτρύπανο «Rowan Norway», το οποίο ανήκει στην αμερικανικό όμιλο εταιρειών «Rowan Companies». Η περιοχή έχει δεσμευθεί από τους Τούρκους μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σε παρακείμενη περιοχή, ορατή από αυτή όπου θα γίνει η γεώτρηση, το τουρκικό ναυτικό θα διεξαγάγει και μια συνεχή στρατιωτική άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι αυτή είναι μια διακηρυγμένη τουρκική τακτική, περί συνοδείας όλων των γεωτρήσεων από μονάδες του ναυτικού της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή