ΗΠΑ και Τουρκία αρνούνται το «μεγάλο παζάρι»

ΗΠΑ και Τουρκία αρνούνται το «μεγάλο παζάρι»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταυτόσημες ανακοινώσεις τους, εκπρόσωποι της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν τις φήμες που τις ήθελαν να παζαρεύουν την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση της πίεσης που ασκεί η Αγκυρα στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Σε καμία περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες για την υπόθεση Κασόγκι με αντάλλαγμα την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεν έχουμε την πρόθεση να παρέμβουμε στη δικαστική έρευνα έναντι οποιουδήποτε πολιτικού ή νομικού ανταλλάγματος», δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «ανακριβές» το ρεπορτάζ του NBC. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επέμεινε ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση» των υποθέσεων Γκιουλέν και Κασόγκι. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό ένα παράθυρο για την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, σημειώνοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «συνεχίζει να μελετά το υλικό που της παραδόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και αφορά το αίτημα έκδοσης». Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διαθέτει πράσινη κάρτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει εδώ και δεκαετίες ως αυτοεξόριστος. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι το υπουργείο Αμυνας έστειλε στο Κογκρέσο την έκθεσή του σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε η προγραμματισμένη αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την απόφαση της Αγκυρας να προμηθευτεί ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Το βράδυ της Πέμπτης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, είχε στείλει νέα προειδοποίηση στην Αγκυρα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις ή και αναβολή παράδοσης των F-35 εάν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων.

Αίσθηση προκάλεσε τέλος ο χαρακτηρισμός του συροκουρδικού κόμματος PYD ως «παρακλάδι του ΡΚΚ» από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι. Μιλώντας σε φόρουμ ασφαλείας, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η αμερικανική αποστολή στη Συρία δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της χωρίς την ενεργό στήριξη της Τουρκίας, αν και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το PYD τρομοκρατική οργάνωση και ότι χρειάζονται τους Κούρδους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή