To Nations League και ο δρόμος για το Euro

To Nations League και ο δρόμος για το Euro

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νικηφόρο ντεμπούτο του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο της Εθνικής μας έμοιαζε τελικά περισσότερο με μεταχρονολογημένη επιταγή παρά με κάποια που θα μπορούσε να εξοφληθεί άμεσα στο ταμείο. Η νίκη με 1-0 επί της Φινλανδίας έσπασε μέχρι ενός βαθμού τον «πάγο» που είχε δημιουργήσει η άνευ όρων παράδοσή μας στο Τάμπερε πριν από ένα μήνα και έδωσε κάποιες υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες για την 1η θέση του ομίλου.

Για να είχε τέτοιο νόημα η τελευταία αγωνιστική, θα έπρεπε να νικήσει η Εθνική μας τουλάχιστον με δύο τέρματα διαφορά, ώστε να ελπίζει σε νέα ήττα των Φινλανδών αύριο στη Βουδαπέστη από την Ουγγαρία και σε δική της νίκη επί της Εσθονίας στο ΟΑΚΑ, με παραπάνω από ένα γκολ διαφορά για παν ενδεχόμενο.

Ηταν το μόνο σενάριο που την έβγαζε πρώτη στον όμιλο, για να έχει μία ακόμη ευκαιρία πρόκρισης στο επόμενο Euro εάν δεν καταφέρει να πάρει το απευθείας εισιτήριο μέσα από την προκριματική του φάση που αρχίζει τον ερχόμενο Μάρτιο του 2019 και ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες, τον Νοέμβριο του 2019. Υπάρχει, βέβαια, μια περίπτωση να παίξει η Εθνική μας αντί της Φινλανδίας στα πλέι οφ του Nations League την άνοιξη του 2020, εάν προκριθούν οι Σκανδιναβοί μέσω της προκριματικής φάσης του Euro, ενώ αυτή όχι. Στο σενάριο αυτό θα αντικαταστήσει τους Φινλανδούς στα πλέι οφ και θα διεκδικήσει κόντρα σε άλλες τρεις ομάδες, περίπου ίδιας δυναμικότητας, το μοναδικό έξτρα εισιτήριο της Λίγκας Γ.

Για να υπάρχει αυτή η τελευταία ευκαιρία, θα πρέπει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να «κλειδώσει» αύριο τη 2η θέση του ομίλου. Τη διεκδικεί και η Ουγγαρία, με την οποία έχει διαφορά δύο βαθμών (9 έναντι 7), που σημαίνει ότι για να μην έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα του ματς των Μαγυάρων με τους αδιάφορους Φινλανδούς, θα πρέπει η Εθνική μας να νικήσει αύριο (21.45) την (επίσης αδιάφορη βαθμολογικά) Εσθονία στο ΟΑΚΑ. Αν δεν τα καταφέρει, κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη 2η θέση εάν νικήσει η Ουγγαρία τη Φινλανδία. Αν όχι, η ομάδα μας τερματίζει δεύτερη ακόμα κι αν ηττηθεί από την Εσθονία.

Η αποτυχία της κατάληψης της 1ης θέσης του ομίλου μας στο Nations League δημιουργεί πιο δύσκολες συνθήκες στην κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του Euro 2020, στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο. Η «γαλανόλευκη» θα βρεθεί στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, που σημαίνει ότι θα έχει μπροστά της δύο ομάδες θεωρητικά πιο ισχυρές που θα προβάλλουν ως φαβορί για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου που δίνουν την απευθείας πρόκριση. Για να βελτιωθεί η θέση της Εθνικής μας στο ranking της UEFΑ και της FIFA, θα πρέπει να ξαναμπεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Μετρά δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς από το Euro του 2016 και το Π.Κ. του 2018, οπότε αν τριτώσει το… κακό, θα παραμείνει σε χαμηλό γκρουπ δυναμικότητας και στην κλήρωση της επόμενης μεγάλης διοργάνωσης.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης θέλει να αλλάξει πολλά στη δομή και στη στελέχωση της ομάδας, με στόχο να εμφανιστεί πολύ ανανεωμένη στα προκριματικά του επόμενου Euro. Οι προθέσεις του έγιναν ξεκάθαρες από την αρχή, όταν χρησιμοποίησε αμέσως τους Βλαχοδήμο-Κούτρη που δεν είχαν κληθεί ξανά, ενώ ενεργοποίησε τον σχεδόν 2,5 χρόνια «παροπλισμένο» Σιόβα. Το αυριανό παιχνίδι με την Εσθονία προσφέρεται για να δοκιμάσει κι άλλους παίκτες που δεν ήταν στις συνήθεις επιλογές του Μίκαελ Σκίμπε, ενώ στο άμεσο μέλλον θεωρείται σίγουρο ότι θα προωθηθούν στη «μεγάλη» Εθνική μας πολλοί από τους νεαρούς παίκτες της Ελπίδων, που διεκδικεί αυτές τις μέρες την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με αντίπαλο την Αυστρία.

Από το αυριανό παιχνίδι με τους Εσθονούς θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμού (διάστρεμμα) ο Μανωλάς και πιθανώς ο Μήτρογλου (σύσπαση στον δικέφαλο). Πρόβλημα είχε και ο Κουρμπέλης αλλά οι εξετάσεις του ήταν «καθαρές» και θα είναι διαθέσιμος. Οπως και να έχει, ο Αναστασιάδης προανήγγειλε αρκετές αλλαγές και θα δούμε νέα πρόσωπα. Διαιτητής ορίστηκε ο Ουκρανός Αρανόφκσι, ενώ σε μια προσπάθεια να τραβήξει περισσότερο κόσμο στο ΟΑΚΑ, η ΕΠΟ εξέδωσε φτηνά εισιτήρια (5 έως 20 ευρώ), με έκπτωση 50% για παιδιά έως 17 ετών στις θύρες 5, 7, 9, 11 και 13.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή