Με κατέβασμα του διακόπτη απειλούνται Χαλυβουργική, Λάρκο

Με κατέβασμα του διακόπτη απειλούνται Χαλυβουργική, Λάρκο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οικονομική αιμορραγία από μεγαλοοφειλέτες όπως η Λάρκο και η Χαλυβουργική επιχειρεί να σταματήσει η ΔΕΗ, έστω και με καθυστέρηση, αφού τα χρέη πολλαπλασιάζονται λόγω της υψηλής κατανάλωσης που δεν αποπληρώνεται πιέζοντας ασφυκτικά τη ρευστότητά της. Οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από τις βιομηχανίες που συνδέονται με την υψηλή τάση (ενεργοβόρες) μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 ήταν 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη Λάρκο, ενώ στα 31,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές της Χαλυβουργικής. Η ΔΕΗ, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής και αφού το χρέος από 7 εκατ. ευρώ το 2015 εκτοξεύθηκε σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ στις 15 Οκτωβρίου, ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην άρση εκπροσώπησης της από πελάτη.

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της εφαρμογής των κωδίκων λειτουργίας της αγοράς, ζήτησε από τη Χαλυβουργική να υποδείξει το διάστημα 16-19 Οκτωβρίου τον νέο πάροχο για την ηλεκτροδότησή της, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση από την εταιρεία και χωρίς παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει κατόπιν αυτού σε άρση της εκπροσώπησής της από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να συνεχίσει να επωμίζεται το κόστος ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης νομικών μέτρων και κατά του ΑΔΜΗΕ για τη μη εκτέλεση της δήλωσης άρσης εκπροσώπησης που υποβλήθηκε από την πλευρά της. Το θέμα απασχόλησε χθες ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ και της διοίκησης της Χαλυβουργικής σε αναζήτηση λύσης που θα αποτρέψει το κατέβασμα του διακόπτη από την ιστορική χαλυβουργία που από το 2012 άρχισε να χάνει τη μάχη της βιωσιμότητας. Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας έχει σταματήσει και πλέον στις εγκαταστάσεις της λειτουργεί μόνο μία εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένων αερίων τρίτης εταιρείας που ενοικιάζει τον χώρο από τη Χαλυβουργική. Η τύχη της εταιρείας θα κριθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους 410 εκατ. ευρώ.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ και με τη Λάρκο, τον μεγαλύτερο οφειλέτη της επιχείρησης με χρέη που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Οκτώβριο η ΔΕΗ απέστειλε νέο εξώδικο στη Λάρκο (είχε προηγηθεί το πρώτο τον Μάιο) με προειδοποίηση για άρση της εκπροσώπησης από πελάτη στην περίπτωση που δεν αρχίσει να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ενα μήνα μετά και ενώ η Λάρκο δεν έχει συμμορφωθεί, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να προσανατολίζεται στο επόμενο βήμα, της άρσης της εκπροσώπησης υποβάλλοντας σχετική δήλωση στον ΑΔΜΗΕ.

Ο κίνδυνος η Λάρκο να μην αποφύγει το λουκέτο μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων είναι υπαρκτός και η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιδιώξει, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγει τουλάχιστον πιθανές ποινικές ευθύνες για τις επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη στα οικονομικά της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή