Πιέσεις σε στερλίνα και βρετανικά ομόλογα λόγω Brexit

Πιέσεις σε στερλίνα και βρετανικά ομόλογα λόγω Brexit

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις. Λίγες ώρες μετά την έγκριση της εν λόγω συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο, τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Παρασκευής, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας προτίθεται να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί η Τερέζα Μέι από τη θέση της πρωθυπουργού της χώρας, ενώ φαίνεται πως έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις στη λεγόμενη κομματική επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού. Εντούτοις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Τερέζα Μέι μετά την παραίτηση των υπουργών ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει εις πέρας τη διαδικασία του Brexit.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι βρετανικοί κυβερνητικοί τίτλοι ενισχύθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,41% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο χαμηλό 3 μηνών 1,35%, στο οποίο βρέθηκε μία ημέρα νωρίτερα. Ανάλογη πορεία είχε και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία την Παρασκευή τελούσε υπό διαπραγμάτευση κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων 0,35%, στο οποίο βρέθηκε την Πέμπτη. Στις αγορές συναλλάγματος, η λίρα Αγγλίας δέχθηκε πιέσεις, με την ισοτιμία λίρας – δολαρίου να κινείται στην περιοχή του 1,2800 την Παρασκευή, κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων 1,2722, που είδαμε την προηγούμενη ημέρα, ενώ η ισοτιμία ευρώ – λίρας ανήλθε σε υψηλό δύο εβδομάδων κοντά στο 0,8900. Τα κέρδη έναντι της στερλίνας ευνόησαν το ευρώ και έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας υψηλό μιας εβδομάδας 1,1368, νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα μέσα της εβδομάδας για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Γερμανίας, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης για πρώτη φορά από το α΄ τρίμηνο του 2015 (-0,2% σε τριμηνιαία βάση από +0,5% το β΄ τρίμηνο). Τα στοιχεία Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν πτώση του δομικού στο 2,1% ετησίως από 2,2% τον προηγούμενο μήνα, συντέλεσαν επίσης στη μερική αποδυνάμωση του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, ο δολαριακός δείκτης DXY κυμαινόταν την Παρασκευή κοντά στο χαμηλό 5 ημερών 96,747, στο οποίο είχε βρεθεί την Τετάρτη.

* Τομέας Οικονομικής Α​νάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή