Αριστερό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Αριστερό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας αρχίσουμε με τα σημαντικά. Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από όσο ήταν αναγκασμένη να παρουσιάσει. Μπράβο!

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού μιλάνε από μόνα τους. Στα τέλη Οκτωβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 6,4 δισ. ευρώ, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι στο 10μηνο θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Ξεπέρασε κατά 2,877 εκατομμύρια ευρώ τη δέσμευση που είχαν επιβάλει οι «ανάλγητοι» δανειστές.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Τον Μάρτιο του 2014, ο σημερινός πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, σε ομιλία του στα Ιωάννινα, διατύπωνε άλλη άποψη για το πλεόνασμα. Τότε, πριν από τέσσερα χρόνια, το πλεόνασμα ήταν «…σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων».

Τώρα το πλεόνασμα είναι ευλογημένο, αριστερό. Πώς φθάσαμε σε πλεόνασμα διπλάσιο από το αναγκαίο; Εύκολα, με στραγγαλισμό της οικονομίας.

Εξοικονομήθηκαν περίπου δύο δισ. ευρώ με περικοπή κρατικών δαπανών. Περίπου 717 εκατ. ευρώ από περικοπή σε εγκεκριμένες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και «ψαλίδι» 1,3 δισ. ευρώ που έπρεπε να δοθούν σε επενδύσεις του Δημοσίου. Επίσης, κόπηκαν 770 εκατ. ευρώ από όσα έπρεπε να δοθούν σε επιστροφή φορών. Αυτά αποτελούν την υπέρβαση κατά 2,8 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παράλληλα, είχαμε και φορολογική επέλαση. Τα έσοδα του Δημοσίου ήταν 860 εκατ. περισσότερα από τον προϋπολογισμό, παρότι τα έσοδα από αποκρατικοποίηση ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Προτίμησε να μην κάνει αποκρατικοποίηση και να υπερκαλύψει το κενό με υπερβολική φορολογία, καθυστέρηση συντάξεων, δεσμεύσεις λογαριασμών σε όσους έχουν οφειλές.

Μπορεί να είναι λαϊκιστής που δεν διστάζει να πει το μεγαλύτερο ψέμα, αποδεικνύεται όμως καλός προφήτης. Περιέγραψε το 2014 ό,τι συμβαίνει σήμερα: «Από τη μια αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων και από την άλλη τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει τον φόβο τους μπροστά στις κάλπες».

Γι’ αυτό καταργεί το δώρο στις συντάξεις, αλλά δίνει επιδόματα. Μειώνει εισοδήματα για να μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα». Το 2016 έκοψε τις νέες συντάξεις, επέβαλε φόρους (ΦΠΑ 24%), ασφαλιστικές εισφορές σε συνταξιούχους και εν ενεργεία ασφαλισμένους. Τώρα κερδίζει «μάχη» για τη διατήρηση των παλαιών συντάξεων στα ίδια επίπεδα, ενώ ψήφισε την περικοπή τους. Ξέρει ότι έχει σημασία να έχει την πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων. Να δείχνει ότι αγωνίζεται για να μοιράσει παροχές και προσλήψεις.

Το ερώτημα είναι αν οι ψηφοφόροι είναι τόσο αφελείς, όσο πιστεύει. Ισως είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή