Βρετανία: Γόρδιος δεσμός ιστορικών διαστάσεων

Βρετανία: Γόρδιος δεσμός ιστορικών διαστάσεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τι θα κάνει το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας στην κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. που, αν ξεπεραστούν τα εμπόδια, θα διεξαχθεί στη βρετανική Βουλή έως τα μέσα Δεκεμβρίου; Είναι δυνατόν να περιμένει η Συντηρητική πρωθυπουργός Μέι σανίδα σωτηρίας από την αντιπολίτευση, ιδίως εφόσον οι Εργατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι προτιμούν μια πιο ήπια εκδοχή του Brexit, με παραμονή στην τελωνειακή ένωση;

 
Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν πληροί τα έξι κριτήρια που έχει θέσει και ως εκ τούτου οι Εργατικοί θα την καταψηφίσουν, με στόχο να καταρρεύσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές. Επιπλέον, χαμένες για τη Μέι είναι οι ψήφοι των οπαδών του «σκληρού Brexit» στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και πιθανότατα οι ψήφοι του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

 
Το επιχείρημα της πρωθυπουργού προς τους βουλευτές είναι ότι σε περίπτωση που καταψηφίσουν τη συμφωνία, η πιθανότερη εξέλιξη είναι ένα άτακτο Brexit, ούτε εκλογές ούτε νέο δημοψήφισμα. Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ε.Ε., το 2017, συνεπάγεται ότι η Βρετανία παύει να είναι μέλος της Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, ανεξαρτήτως αν έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης ή όχι. Με αυτό το σκεπτικό, η Μέι επιχειρεί να πείσει τα μέλη της κεντρώας πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, που δεν βιάζονται να δουν τον Κόρμπιν πρωθυπουργό, ότι η πιο υπεύθυνη στάση θα ήταν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Οι αντιδράσεις των αγορών, που υποχώρησαν μόλις έγινε σαφές το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, τους έδωσαν ένα ακόμη επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση.

 
Δεύτερο δημοψήφισμα
 
Πάντως, παρά τον βαθύ διχασμό τους, οι Εργατικοί εμφανίστηκαν ενωμένοι στην ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, με δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο από τον εκπρόσωπο της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος, Τομ Γουότσον, όσο και από τον στενό συνεργάτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, τομεάρχη Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόνελ.

 
Τα θολά σημεία, όμως, ακόμη και στο υποθετικό ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, είναι πολλά. Αν η Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης, πώς θα ήταν δυνατόν να τεθεί η ίδια συμφωνία, εν συνεχεία, σε δημοψήφισμα; Και αν στο δημοψήφισμα καταψηφιστεί η συμφωνία, ποιο θα είναι το μήνυμα της κάλπης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να τραβήξει χειρόφρενο στο Brexit ή ότι πρέπει να ολοκληρώσει την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία; Ο ιστορικών διαστάσεων γόρδιος δεσμός σε όλο το μεγαλείο του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή