Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/11/18)

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία μήπως η έγκριση έχει όρους και προϋποθέσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στις τελευταίες ημέρες οι ηγεσίες του υπ. Ενέργειας, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφασίσει επί της συμφωνίας εξαγοράς του ποσοστού της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Η εισήγηση ήταν θετική και όλοι είναι βέβαιοι πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως. Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός πως η επιτροπή αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή της ύστερα από πέντε ημέρες, δηλαδή αύριο Δευτέρα. Συνήθως, λένε, όταν η εισήγηση είναι θετική, η απόφαση ανακοινώνεται σε μια-δυο ημέρες. Ανησυχούν, λοιπόν, μήπως η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που θα έχουν επιπτώσεις στην αξία της ΔΕΠΑ. Η εταιρεία, μέτοχος της οποίας είναι και τα ΕΛΠΕ, προορίζεται για αποκρατικοποίηση. Επίσης, η αξία της επηρεάζει και την αξία των ΕΛΠΕ, που είναι σε διαδικασία πώλησης. Το τελευταίο που θα ήθελαν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι έστω και ήσσονος σημασίας επιπλοκές, που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής και θα επηρεάσουν τις αξίες της ΔΕΠΑ και κατ’ επέκταση των ΕΛΠΕ.

Προχωρεί η μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας. Παρά τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ, πραγματοποιήθηκε και τώρα αναμένεται η υποβολή των υπομνημάτων των ενδιαφερομένων πλευρών, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική εισήγηση. Η ολοκλήρωσή της δεν αναμένεται να καθυστερήσει δεδομένου ότι η μετεγκατάσταση έχει εγκριθεί με νόμο (4499/2017). Τα δύσκολα ωστόσο αρχίζουν αμέσως μετά, όταν δηλαδή κατατεθούν το λεπτομερές ειδικό χωρικό σχέδιο (ΕΧΣ) της εγκατάστασης και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εκεί αναμένεται να εκφραστούν οι κύριες αντιδράσεις από διαφόρους.

Οφέλη για τους μετόχους

Εξορθoλογισμό της φορολογικής δομής του ομίλου και καλύτερη αποτίμηση της αξίας των ακινήτων «βλέπει» ως βασικά κίνητρα και ταυτόχρονα συνέπειες η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (IBG) στην απόφαση του ομίλου Φουρλή να προχωρήσει στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Σε σχόλιό της για την κίνηση του ομίλου η IBG επισημαίνει ότι για τα καταστήματα ΙΚΕΑ που θα μεταφερθούν στην ΑΕΕΑΠ ο όμιλος θα πληρώνει ενοίκιο σε αυτήν, μειώνοντας έτσι τη φορολογία τους, ενώ οι μέτοχοι της ΑΕΕΑΠ θα απολαμβάνουν αφορολόγητα μερίσματα. Συνολικά, η κίνηση θεωρείται αυξανόμενης αξίας για τους μετόχους.

Οι φίλοι του παιδιού

To φιλανθρωπικό σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού» οργανώνει και προσκαλεί τον κόσμο στο 19ο διεθνές χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Helexpo Mαρούσι, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε έναν ειδικά διακοσμημένο χώρο, το φιλανθρωπικό σωματείο δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να πραγματοποιήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές, αγοράζοντας σπιτικά γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, καθώς και λαχνούς, κερδίζοντας έτσι πλούσια δώρα. Το σωματείο έχει ως στόχο τη στήριξη εκείνων των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στα 31 χρόνια λειτουργίας του, έχει στηρίξει 13.950 παιδιά και 5.890 άπορες οικογένειες. Το φιλανθρωπικό σωματείο προστατεύει τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με πολύ σοβαρά ενδοοικογενειακά προβλήματα και φροντίζει να καλύπτει σε εβδομαδιαία βάση τις απαραίτητες ανάγκες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή