Θετικά υποδέχθηκαν την πρόταση οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές

Θετικά υποδέχθηκαν την πρόταση οι ξένοι επενδυτές και αναλυτές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονται λύσεις για το σημαντικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σχολιάζοντας ωστόσο το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Παράλληλα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να θεωρηθεί από τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. ως κρατική βοήθεια, ενώ επισημαίνουν το δύσκολο «στοίχημα» της εξεύρεσης επενδυτών για τα ομόλογα που θα προκύψουν.

Το σχέδιο της ΤτΕ είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως σημειώνει η IBG, καθώς δείχνει ότι οι Αρχές δεσμεύονται για την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, είναι πρόωρο να έχει κανείς σαφή εικόνα του σχεδίου σε αυτό το στάδιο, δεδομένης της πολυπλοκότητάς του και έλλειψης σημαντικών λεπτομερειών και μεγάλου αριθμού αγνώστων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, νομικών και ρυθμιστικών κανόνων, καθώς και των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Οι επενδυτές

Ενα μεγάλο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να βρεθούν επενδυτές για αυτά τα ομόλογα. «Αυτό είναι και το πιο δύσκολο σημείο. Οι επενδυτές θέλουν αποδόσεις, οπότε η δομή του ομολόγου έχει μεγάλη σημασία», όπως σημειώνει στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας. Επιπλέον, μία βασική ανησυχία είναι το πού θα βρεθούν αγοραστές ομολόγων την στιγμή που χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία απορροφούν ήδη επενδυτές για τα δικά τους NPLs. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, πολλά ακόμη μένει να ξεκαθαριστούν και «το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα αγοράσει τα ομόλογα του SPV σε μια εποχή κατά την οποία η επενδυτική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εύθραυστη».

Κρατική βοήθεια

Παράλληλα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια. «Εάν τα NPLs περάσουν στο SPV στην τιμή που τα έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια, κάτι που η Ευρώπη δεν θα το δεχθεί. Οπως σημειώνει και η Morgan Stanley, «εάν η μεταφορά NPEs πραγματοποιηθεί σε τρέχουσες τιμές αγοράς, η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες,πράγμα που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Η αντιπαράθεση

Τέλος, οι αναλυτές επισημαίνουν ως πιθανό εμπόδιο και τις σχέσεις μεταξύ ΤτΕ και κυβέρνησης, τη στιγμή που και το υπουργείο Οικονομικών με το ΤΧΣ επεξεργάζονται πρόταση για τα NPLs με βάση το ιταλικό μοντέλο. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Βολφάνγκο Πικολί, συνεπικεφαλής της Teneo Intelligence, αφήνοντας στην άκρη τα πολλαπλά νομικά, ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια, το άμεσο εμπόδιο είναι η δύσκολη σχέση μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος το σχέδιο να πέσει σε «τοίχο» λόγω της αντιπαράθεσης που έχει η κυβέρνηση με τον επικεφαλής της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή