Η ΔΕΠΑ, τα ELFE και το σχέδιο με τα υποθηκευμένα ακίνητα

Η ΔΕΠΑ, τα ELFE και το σχέδιο με τα υποθηκευμένα ακίνητα

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος είχε επανειλημμένως θέσει στο Δ.Σ. της εταιρείας το αίτημα των Λιπασμάτων Καβάλας να ανταλλάξουν χρέος με ακίνητα, ακόμα και μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο τον Μάρτιο του 2017. Η επιμονή του να θέτει και να ξαναθέτει το ζήτημα οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν, όπως έλεγε μεταξύ άλλων, σε σχετική συνεννόηση με τους πολιτικούς του προϊσταμένους. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που είτε έχουν κατασχεθεί από τις διωκτικές αρχές είτε περιλαμβάνονται σε δύο από τις σχετικές δικογραφίες, εκ των οποίων η μία αφορά τον ίδιο.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ο τότε πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Σπανούδης επισημαίνει ότι το θέμα «έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις υπηρεσίες της επιχείρησης» και τονίζει ότι πρέπει πάση θυσία «να μην ξεπερασθεί το όριο του 2014…», δηλαδή τα 70 εκατ. ευρώ οφειλής, για τα οποία η επιχείρηση είχε λάβει πρόβλεψη. Οι υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι από τις 24 Νοεμβρίου του 2015 έχει αποσταλεί εξώδικο στα Λιπάσματα με το οποίο τέθηκε 7ήμερη προθεσμία στην επιχείρηση για εξόφληση της οφειλής, η οποία και παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο νέος –τότε– διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ υπόσχεται ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 2015 ο κ. Κιτσάκος ανακοινώνει ότι τα ELFE (Λιπάσματα) προτίθενται να ρυθμίσουν οφειλές ύψους 16 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν τα Λιπάσματα είναι η ανταλλαγή οικοπέδων τους με χρέος. Η νομική υπηρεσία, ωστόσο, προτείνει τη διακοπή παροχής αερίου.

Ο κ. Κιτσάκος ανακοινώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη διυπουργική την επομένη (17.12.2015).

Μία εβδομάδα αργότερα, ο κ. Κιτσάκος ενημερώνει το Δ.Σ. ότι στη διυπουργική δεν υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αποδεσμεύσουν τα ακίνητα των Λιπασμάτων που είχαν υποθηκεύσει, «καθώς είναι καλυμμένες από εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου». «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των προσημειώσεων», προσθέτει, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Μία εβδομάδα αργότερα η νομική υπηρεσία διατυπώνει την άποψη ότι «τα ELFE καθίστανται κουφάρι άνευ περιουσιακών στοιχείων …», καθώς από εξαμήνου, δηλαδή πριν από την έλευση του κ. Κιτσάκου, έχει εμφανισθεί η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και στη συνέχεια η PFIC , που φέρονται να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία των Λιπασμάτων. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 7.1.2016, ο κ. Κιτσάκος δηλώνει αντίθετος στη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, για να διαπιστώσει ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Σπανούδης ότι το θέμα είναι πρωτίστως νομικό. Παρουσιάζεται μελέτη του συνεργαζόμενου με τη ΔΕΠΑ νομικού γραφείου Λιναρδάκη, που πρότεινε διακοπή λειτουργίας και εκκίνηση ποινικής διαδικασίας για καταδολίευση δανειστών. Ο νομικός σύμβουλος κ. Α. Σαρηβαλάσης προτείνει να γίνει για το θέμα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Στις 18 Ιανουαρίου 2016 ο κ. Κιτσάκος σημειώνει ότι θα εμπλέξει το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (σ.σ.: εννοεί τον Γ. Δραγασάκη), ενώ ενημερώνει πως υπήρξε και δεύτερη διυπουργική χωρίς αποτελέσματα. Το δικηγορικό γραφείο Λιναρδάκη ζητεί εκ νέου να υπάρξει 48ωρη προειδοποίηση για διακοπή παροχής, κατάσχεση λογαριασμών των Λιπασμάτων, κατάσχεση επί άυλων αγαθών (σήματα κ.λπ.) και «να ασκηθεί επιτέλους αγωγή για το σύνολο του οφειλόμενου ποσού».

Στις 18.2.2016 ο κ. Κιτσάκος παρατηρεί ότι «καλό είναι να αποφεύγονται κινήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με τα ELFE», αντιδρώντας στον έλεγχο νομικού, υπαλλήλου της εταιρείας, στα ακίνητα που πρότεινε η Εταιρεία Λιπασμάτων να ανταλλαγούν έναντι του χρέους. Ο έλεγχος ανέδειξε ότι τα ακίνητα ήταν προσημειωμένα και δεσμευμένα από την αρχή για το «ξέπλυμα» του χρήματος στη βάση «αξίας ακινήτων αντίστοιχης του εγκληματικού προϊόντος». Ο εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων, μάλιστα, σημειώνει ότι πρέπει να απορριφθεί η λύση των ακινήτων, καθώς «αποτελούν επισφάλειες» για λόγους περιβαλλοντικούς και νομικούς.

Ως αντίδραση, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κιτσάκος σημειώνει ότι «θα μπορούσε να εξετασθεί η άρση της διάταξης Νικολούδη (σ.σ.: πριν γίνει υπουργός ήταν επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος) για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Στις 25 Οκτωβρίου 2016 ο κ. Θ. Κιτσάκος λέει στο Δ.Σ. ότι «υπάρχει επικοινωνία με τη διοίκηση των ELFE για την υπογραφή μνημονίου που θα επέτρεπε τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ τουλάχιστον του ακινήτου του Καλοχωρίου…». Στη συνέντευξή του, αυτή την εβδομάδα, ο κ. Κιτσάκος σημείωσε ότι το ακίνητο αυτό αξιολογήθηκε από την KPMG στα 70 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η πρόβλεψη που είχε πάρει η ΔΕΠΑ για το αέριο που πουλούσε στα Λιπάσματα ή το όριο πάνω από το οποίο η Γ.Σ. των μετόχων είχε απαγορεύσει στο Δ.Σ. να πουλάει το 2014 (σ.σ.: ωστόσο, το όριο αυτό είχε ήδη ξεπερασθεί από τις 31.12.2014).

Στο Δ.Σ. της 27ης Δεκεμβρίου 2016 ο κ. Κιτσάκος διαβεβαιώνει ότι «εξετάζεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου η ρύθμιση του χρέους με μεταβίβαση ακινήτων ELFE…».

Σύμφωνα με τα ίδια πρακτικά, «βρίσκεται υπό συζήτηση σχέδιο μνημονίου κατανόησης…» και επίσης «…η καλύτερη για την εταιρεία, κατά την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου, λύση φαίνεται να είναι η ρύθμιση της οφειλής με μεταβίβαση ακινήτων ιδιοκτησίας ELFE…».

Στις 8 Μαρτίου η οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ. Μία εβδομάδα αργότερα παρουσιάστηκε ένα περίγραμμα συμφωνίας στο Δ.Σ. από τον κ. Κιτσάκο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται «η μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ των οικοπέδων του Καλοχωρίου και των Διαβατών έναντι μέρους διαγραφής των χρεών…» και ρύθμιση του υπολοίπου. Στις 4 Απριλίου 2017, αφού ο κ. Κιτσάκος αναφέρει ότι το οικόπεδο εκτιμήθηκε στα 60-70 εκατ. ευρώ, λέει στο Δ.Σ. πως «…η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (με πρόεδρο τον Στ. Πιτσιόρλα) στο πρόσφατο παρελθόν ήταν θετική στην απόκτηση οικοπέδων από τη ΔΕΠΑ…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή