Πρόεδρος ΤΕΕ: Δεν αρκεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες

Πρόεδρος ΤΕΕ: Δεν αρκεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιστήμονες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μειώνεται επιτέλους το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Σημαντικότερο όμως είναι να ρυθμιστούν οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, κατά την ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι είναι θετική η μείωση των εισφορών και υπενθύμισε: «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος 4387/16, όσον αφορά στο ύψος των εισφορών, κάτι που επίμονα ζητούσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου».

Σημείωσε, ωστόσο, πως με την εφαρμογή του 4387/16, αλλά και προηγούμενων νόμων, οι οφειλές των μηχανικών είναι ήδη μεγάλες και πρόσθεσε πως «άρα, σημαντικότερο αυτή τη στιγμή από την μείωση των εισφορών, είναι η ρύθμιση των οφειλών σε τουλάχιστον 48 δόσεις και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, αφαιρώντας τις προσαυξήσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, θα παραμείνουν εκτός επαγγέλματος το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών».

Σχετικά με την καταβολή εισφορών από τους μισθωτούς για επικουρική και εφάπαξ ασφάλιση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι το ποσοστό θα πρέπει να είναι επιλογή τους, όπως ισχύει και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημείωσε ακόμη, ότι η ειδική ρύθμιση που αφορά τους δικηγόρους για προκαταβολή ποσοστού 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, θα πρέπει να επεκταθεί και να ισχύει και για τους μηχανικούς.

«Τέτοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν όλους τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να θεωρήσει ότι λόγω ειδικότητας οι υπουργοί ευνοούν τον κλάδο τους. Δεν νομίζω ότι μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες λογικές» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή