Ποντγκόριτσα by locals

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδυάστε ρέγκε με μπουρέκι, δείτε κρήνες-έργα τέχνης και γευτείτε παραδοσιακή κουζίνα που ενώνει γενιές Μαυροβουνίων.

ΚΤΙΡΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Blok 5, Vijenac Kosovskih Junaka bb

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Ποντγκόριτσα by locals-1

Συγκροτήματα κατοικιών της σοσιαλιστικής περιόδου στη συνοικία Blok 5. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Η Ποντγκόριτσα αλλάζει όψη κάθε μέρα, καθώς καινούργια κτίρια σύγχρονης αισθητικής εμφανίζονται παντού στην πόλη. Ωστόσο σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα στο κέντρο, μπορείτε ακόμη να δείτε παραδείγματα αρχιτεκτονικής της σοσιαλιστικής περιόδου, που εντυπωσιάζουν με τους όγκους τους από μπετόν. Ανάμεσά τους το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, του κεντρικού νοσοκομείου, κ.ά. Όσο για τα συγκροτήματα κατοικιών, τα πιο γνωστά βρίσκονται στις συνοικίες Blok 5 και Blok 6.

Maja Markovic


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PODGORICA

Ulica Svetlane Kane Radevic

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Καφές: 1 ευρώ

Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Μοράτσα, το ξενοδοχείο Podgorica είναι ένα από τα τοπόσημα της πόλης. Το σχεδίασε η Svetlana Kana Radovic, μία από τις πιο γνωστές αρχιτέκτονες του Μαυροβουνίου, και αξίζει να το επισκεφτείτε για να χαρείτε από τους εξωτερικούς χώρους του την εντυπωσιακή θέα στις γέφυρες της πόλης. Πολλοί κάτοικοι έρχονται εδώ για καφέ ή γεύμα.

Maja Markovic


ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KIC BUDO TOMOVIC

Ul. Vaka DuroviCa 12

Tηλ. +382-20664235

Καθημερινά 09.00-23.00

Εδώ χτυπά η καρδιά της πολιτιστικής σκηνής της Ποντγκόριτσα. Πρόκειται για ένα δημόσιο ινστιτούτο που δραστηριοποιείται κυρίως στην οργάνωση πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Συνήθως κάθε βράδυ προγραμμaτίζουν κάτι διαφορετικό, όπως θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. Μάλιστα δύο φορές τον μήνα φιλοξενεί και βραδιές σινεμά: η μία γίνεται σε συνεργασία με κάποια πρεσβεία και η άλλη είναι αφιερωμένη σε κάποιο κινηματογραφικό είδος, συγγραφέα, σκηνοθέτη κ.ά. Οι προβολές γίνονται σε μια κομψή, παλιομοδίτικης αισθητικής αίθουσα, που σπάνια είναι γεμάτη, διότι έρχονται μόνο όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τις ταινίες – γι’ αυτό και μου αρέσει πολύ.

Maja Markovic


Ποντγκόριτσα by locals-2

Το Zrno σερβίρει εξαιρετικό καφέ.

ΚΑΦΕ ZRNO

Rimski Trg 2

Tηλ. +382-67017001

Καθημερινά 07.30-00.00

Καπουτσίνο: 1,40 ευρώ

Αν είστε λάτρης του καφέ, μόλις βρήκατε το στέκι σας. Στο Zrno θα δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα χαρμάνια βιολογικού και εξωτικού καφέ στην πόλη. Σερβίρει επίσης σάντουιτς και σνακ για πρωινό ή για το μεσημεριανό σας διάλειμμα. Αν θέλετε να θαυμάσετε τα μοντέρνα κτίρια της περιοχής, καθίστε στα τραπεζάκια έξω. Το Ζrno βρίσκεται στη Ρωμαϊκή πλατεία, γνωστή και ως Vektra από το ομώνυμο business center.

Vasilije Krivokapic


ΜΠΑΡ HAUSTOR

Marka Miljanova 10

Tηλ. +382-67818557

Δευτέρα-Σάββατο 07.00-01.00,

Κυριακή 15.00-01.00

Είναι ένα μπαρ με μοναδικό χαρακτήρα. Διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς χώρους και ο καθένας έχει τη δική του αισθητική. Από την είσοδο ακόμα, ένα πολύχρωμο τούνελ ζωγραφισμένο με διάφορα ευφάνταστα και ψυχεδελικά σχέδια σας προετοιμάζει για την «εμπειρία» Haustor. Επιλέξετε σε ποια αίθουσα θα καθίσετε, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής ή την περίσταση.

Vasilije Krivokapic


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ KOD FETA

48 Avda MeDedoviCa

Tηλ. +382-67444074

Καθημερινά 06.30-00.00

Μπουρέκι LEO: 5,20 ευρώ

Ο Φετάχ Μαχμούτοβιτς, εκτός από ταλαντούχος μάγειρας και ιδιοκτήτης του Kod Feta, είναι και λάτρης της ρέγκε. Τα μπουρέκια του είναι διάσημα σε όλη την Ποντγκόριτσα και τα φτιάχνει με τη δική του μυστική συνταγή. Το αγαπημένο μου είναι το LEO, με πικάντικο λουκάνικο, πάπρικα και ξινή κρέμα. Ανάμεσα στους θαμώνες θα δείτε γνωστά ονόματα της πόλης – ακόμα και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου. Ο χώρος έχει μοντέρνα διασκόσμηση και μια εντυπωσιακή τοιχογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ.

Vuk Koljensic


Ποντγκόριτσα by locals-3

O πύργος του ρολογιού, κληροδότημα της οθωμανικής εποχής,  χρονολογείται τον 17ο αιώνα. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

ΓΕΙΤΟΝΙΑ STARA VAROS

Stara Varos

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Στην αριστερή όχθη του ποταμού Ρίμπνιτσα, η Παλιά Πόλη (Stara Varos) αποτελούσε στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας (1474-1879) τον πυρήνα της Ποντγκόριτσα. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, η πόλη άρχισε να επεκτείνεται προς τη δεξιά όχθη με την ονομασία Nova Varos. Σήμερα στη Stara Varos σώζονται ελάχιστα τοπόσημα από την εποχή των Οθωμανών – ανάμεσά τους θα δείτε ό,τι έχει απομείνει από το φρούριο Depedogen (γνωστό και ως Ribnica), που προστάτευε την πόλη από επιδρομές, καθώς επίσης τον πύργο του ρολογιού. Η βόλτα στη γειτονιά μοιάζει με ταξίδι στην ιστορία. Αν βρεθείτε στην περιοχή στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα δείτε τους μικροπωλητές να μαζεύονται στην πλατεία και να πωλούν όμορφα μπουκέτα με λουλούδια.

Vuk Koljensic


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ KRISTAL

Bracana Bracanovica 30

Tηλ. +382-20647173

Καθημερινά 08.00-00.00

Φασολάδα με λουκάνικα: 3 ευρώ

Το φαγητό είναι από τα πράγματα που ενώνουν τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης. Θα το διαπιστώσετε και στο εστιατόριο Kristal: την παραδοσιακή κουζίνα του απολαμβάνει σταθερά μια πολυσυλλεκτική πελατεία. Η διακόσμησή του είναι τυπικά γιουγκοσλαβική: απλά τραπεζομάντιλα, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, φωτογραφίες της πόλης από άλλες δεκαετίες, κ.λπ. Η φασολάδα με λουκάνικο είναι το πιάτο που έκανε το μέρος γνωστό τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και στους τουρίστες. Η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη και φιλική και οι τιμές χαμηλές.

Marija Bulatovi


Ποντγκόριτσα by locals-4

Το μπουρέκι της καντίνας Vukcevic δεν συγκρίνεται με κανένα. (Φωτογραφία: Shutterstock)

 

ΚΑΝΤΙΝΑ VUKCEVIC

Vasa Raickovica

Καθημερινά 08.00-22.00

Μπουρέκι: 1,40 ευρώ

Aυτή η καντίνα σερβίρει το καλύτερο μπουρέκι της Ποντγκόριτσα, μπορεί και όλων των Βαλκανίων. Πρόκειται για το γνωστό αρτοσκεύασμα που έλκει την καταγωγή του από την Κεντρική Ασία, έγινε όμως γνωστό σε διάφορα μέρη του κόσμου όταν το υιοθέτησε η οθωμανική κουζίνα. Σήμερα αποτελεί βασικό πιάτο της σλαβικής κουζίνας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Συνήθως το φτιάχνουν σε σχήμα τριγώνου, σπείρας ή πούρου – το τελευταίο προτιμούν στο Vukcevic. Όποια γέμιση και αν επιλέξετε, εδώ είναι μπουκιά και συχώριο: με κρέας, με τυρί, με σπανάκι και τυρί, με πατάτα και με μανιτάρια. Είναι πάντα φρεσκότατα και μπορείτε να τα συνοδεύσετε με γιαούρτι.

Vuk Koljensic


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΡΥΣΕΣ

Slobode

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Στην Ποντγκόριτσα υπάρχουν μερικές κρήνες-μικρά έργα τέχνης. Αναζητήστε τες όχι μόνο για τη χρησιμότητά τους στη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, αλλά και για την καλλιτεχνική τους αξία. Μία από τις παλαιότερες βρίσκεται στη γωνία Hercegovacka και Ulica Slobode και είναι ένα από τα σύμβολα της παλιάς Ποντγκόριτσα, καθώς και δημοφιλές σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Δυστυχώς, συχνά γίνεται στόχος βανδαλισμών.

Marija Bulatovi

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή