Μαθήματα στα αγγλικά προσφέρουν γαλλικά πανεπιστήμια για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές

Μαθήματα στα αγγλικά προσφέρουν γαλλικά πανεπιστήμια για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία θέλει να αυξήσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της σε ποσοστό άνω του 50% τα επόμενα 10 χρόνια και θα προσφέρει περισσότερα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα για να τους προσελκύσει.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων που φοιτούν στη χώρα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της γαλλικής επιρροής στο εξωτερικό.

Πατρίδα πανεπιστημίων που μετρούν αιώνες ζωής όπως εκείνο της Σορβόννης στο Παρίσι, η Γαλλία αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για μη αγγλόφωνους φοιτητές, ωστόσο κατατάσσεται πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια κατέγραψε πτώση 8,5% το διάστημα 2011-2016 και η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τον Καναδά και την Κίνα, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Πολλές χώρες καταρτίζουν ήδη στρατηγικές προσέλκυσης φοιτητών παγκοσμίως, συνδέοντας τις σπουδές με την αγορά εργασίας, τον τουρισμό, γεγονός που εξηγεί την επιρροή της Ασίας ή των μοναρχιών του Κόλπου» σημείωσε ο Φιλίπ σε μια ομιλία που εκφώνησε για το θέμα.

«Σε αυτόν τον τομέα… οι παγκόσμιες ισορροπίες της εξουσίας μετατοπίζονται. Για αυτό ακριβώς πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους ξένους φοιτητές».

Βάσει του σχεδίου της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα απλοποιήσει την έκδοση φοιτητικής βίζας, αλλά και θα αυξήσει τα δίδακτρα για τους φοιτητές εκτός της ευρωζώνης προκειμένου να παράσχει καλύτερες εγκαταστάσεις. Εντούτοις, τα δίδακτρα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τη Βρετανία και άλλες γειτονικές χώρες.

Από τον Μάρτιο του 2019, ένας ξένος διπλωματούχος με γαλλικό πτυχίο θα μπορεί να λάβει βίζα διαμονής προκειμένου να αναζητήσει δουλειά ή να ιδρύσει μια επιχείρηση στη Γαλλία.

«Μονίμως μας συγκρίνουν, μας ελέγχουν και κρίνουν βάσει άλλων 10 πιθανών προορισμών. Στην εποχή των social media, κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται μονάχα στη φήμη του» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα ισχύοντα δίδακτρα των περίπου 170 ευρώ τον χρόνο για πτυχίο μπάτσελορ στη Γαλλία ή τα 243 ευρώ για ένα μάστερ, τα ίδια που πληρώνουν και οι Γάλλοι φοιτητές, ερμηνεύτηκε από φοιτητές χωρών όπως της Κίνας ως μια ένδειξη χαμηλής ποιότητας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, οι φοιτητές εκτός Ευρώπης θα πρέπει να καταβάλουν 2770 ευρώ ετησίως για να πάρουν πτυχίο bachelor και 3770 ευρώ τον χρόνο για μάστερ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα επιδοτεί τα δύο τρίτα του κόστους των σπουδών τους» τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ. «Και τα δίδακτρα θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα 8000 έως 13000 ευρώ που χρεώνουν οι Ολλανδοί ή τις δεκάδες χιλιάδες λίρες που πρέπει να καταβάλουν στη Βρετανία» εξήγησε.

Μέρος των επιπλέον εισοδημάτων θα χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών που προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αριθμός των μαθημάτων που θα διδάσκονται στα αγγλικά, ο οποίος αυξήθηκε από το 2004 σε 1.328, θα ενισχυθεί περαιτέρω, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή