Στο πλευρό της Μέι ο Βρετανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων

Στο πλευρό της Μέι ο Βρετανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υπέρ της συμφωνίας των 585 σελίδων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. τάχθηκε χθες ο Σύνδεσμος Βρετανικής Βιομηχανίας, σπεύδοντας στο πλευρό της πρωθυπουργού Μέι σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Βρετανίας και της Ε.Ε. Αντιθέτως, οι οπαδοί του σκληρού Brexit, που αποκαλούνται από τους Financial Times «καμικάζι των πίσω εδράνων του Συντηρητικού κόμματος», εξακολουθούσαν χθες να συλλέγουν υπογραφές ώστε να ανατρέψουν την πρωθυπουργό και να δρομολογήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ρήξη με την Ε.Ε.

Με τα μέχρι χθες γνωστά δεδομένα, οι επιστολές των «ανταρτών» είχαν φθάσει τις 43, υπολείπονταν δηλαδή πέντε για την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την ψηφοφορία για την επικείμενη πρόταση μομφής, η οποία θεωρείται από τους παρατηρητές ότι θα ατυχήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, έχει η ψηφοφορία στη Βουλή πάνω στο κείμενο της συμφωνίας. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν σημαντικές δυσκολίες για την Τερέζα Μέι, ανοίγοντας από εκεί και έπειτα όλα τα ενδεχόμενα: έξοδο στις 29 Μαρτίου 2019 χωρίς συμφωνία ή άμεση προκήρυξη εκλογών ή νέο δημοψήφισμα.

Απευθυνόμενη χθες στον επιχειρηματικό κόσμο, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν ευνοεί το επιχειρηματικό κλίμα. Στην ίδια εκδήλωση, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) Κάρολιν Φέρμπερν κάλεσε τη βρετανική πολιτική σκηνή να πάψει «να ζει στον δικό της στενό κόσμο» και να μη ρισκάρει «μια άτακτη έξοδο από ατύχημα». Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει εκφράσει ενστάσεις για τις συνέπειες της αποχώρησης που αφορούν τη βρετανική αγορά εργασίας, αλλά τάσσεται υπέρ της συμφωνίας ώστε να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τέλος, επιστρέφοντας στον δηλητηριώδη πολιτικό λόγο που οδήγησε στο Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι μετά τη βρετανική έξοδο, «οι Ευρωπαίοι υπήκοοι δεν θα μπορούν πια να κλέβουν τη σειρά (jump the queue) μηχανικών από το Σίδνεϊ ή προγραμματιστών από το Νέο Δελχί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή