ΗΠΑ: Μήνυση Δημοκρατικών κατά του Γουίτακερ

ΗΠΑ: Μήνυση Δημοκρατικών κατά του Γουίτακερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απόπειρα «υπονόμευσης του συντάγματος με στόχο την αυτοπροστασία του Ντόναλντ Τραμπ» αποτελεί η τοποθέτηση του Μάθιου Γουίτακερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσαν χθες τρεις γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να επιτρέψουμε στον πρόεδρο να τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν “λακέ” που δεν έχει εγκριθεί από τη Γερουσία», δήλωσε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ, υποστηρίζοντας ότι «όπως φαίνεται, ο μόνος στόχος του διορισμού είναι να υπονομεύσει μια μεγάλη έρευνα γύρω από τον πρόεδρο».

Οι τρεις γερουσιαστές Γουάιτχαουζ, Μπλούμενταλ και Χιρόνο είναι μέλη της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την έγκριση της οποίας θα όφειλε να διαθέτει ο νέος αξιωματούχος. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε γνωμοδότηση 20 σελίδων που χαρακτήριζε τον διορισμό του Γουίτακερ χωρίς έγκριση από τη Γερουσία νόμιμο, επειδή είναι προσωρινός, με βάση διάταξη του 1998 περί ανάληψης αξιωμάτων από άτομα που δεν έχουν περάσει από έγκριση της Γερουσίας. Η τελευταία φορά που άτομο μη εγκεκριμένο από τη Γερουσία είχε αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήταν το 1866.

Οι τρεις γερουσιαστές ζητούν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να κρίνει άκυρο τον διορισμό του Γουίτακερ, όχι μόνο λόγω «της δημόσιας πρότασής του να παρεμποδιστούν οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τον πρόεδρο», αλλά και λόγω «των σχέσεών του με εταιρεία που αποτελεί αντικείμενο ερευνών για απάτη εις βάρος καταναλωτών». 

Αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Nοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος είχε αρνηθεί να παρέμβει στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα γύρω από τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε δημοσίως τον Γουίτακερ, στο δίκτυο Fox, ότι αν παρεμποδίσει την έρευνα, δεν θα έχει κάποια συνέπεια. «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το σωστό», είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την έρευνα εις βάρος του «κυνήγι μαγισσών».

Ακολουθώντας τις συμβουλές των συνηγόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να καταθέσει αυτοπροσώπως ενώπιον του ειδικού ανακριτή Μιούλερ, συντάσσοντας γραπτό υπόμνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή