Nations League: Μεγάλες ανατροπές και πρωτιές από την Αγγλία και την Ελβετία

Nations League: Μεγάλες ανατροπές και πρωτιές από την Αγγλία και την Ελβετία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο την τελική φάση του πρώτου Nations League, στην οποία προκρίθηκαν επίσης την Κυριακή η Αγγλία και η Ελβετία σε αγώνες που αποτέλεσαν όχι μόνο δραματικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις αλλά και αληθινή διαφήμιση της νέας διοργάνωσης εθνικών ομάδων. Τόσο η Αγγλία όσο και η Ελβετία σημείωσαν διπλή ανατροπή για να πάρουν την πρόκριση, προσδοκώντας πλέον να κατακτήσουν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, αφού δεν έχουν ποτέ κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σαν από αμερικανική ταινία που ο ήρωας ξεκινά από τα χαμηλά και στην τελευταία δραματική στιγμή κατακτά την τελική νίκη, η Αγγλία ξεκίνησε στο τουρνουά τον Σεπτέμβριο με ήττα στο Γουέμπλεϊ από τους Ισπανούς, και ισοπαλία στην Κροατία, ενώ η Ισπανία έβαζε έξι στους Κροάτες. Κι όμως οι Αγγλοι «τούμπαραν» τον όμιλο, νικώντας μέσα στην Ισπανία, και τούμπαραν και το προβάδισμα των Κροατών μέσα στο Γουέμπλεϊ προχθές για να επικρατήσουν στο τέλος 2-1.

Ομοίως, η Ελβετία έβλεπε την «πλάτη» του Βελγίου στον όμιλο, και στον μεταξύ τους αγώνα προχθές, εντός έδρας, βρέθηκε και πίσω στο σκορ με 2-0. Κι όμως με ένα εκπληκτικό κρεσέντο ανέτρεψε την κατάσταση κάνοντας το 0-2, 5-2 για να «κλέψει» και την πρώτη θέση του ομίλου στην ισοβαθμία με τους Βέλγους, έχοντας ηττηθεί με 2-1 στις Βρυξέλλες.

Για την Αγγλία η νίκη επί των Κροατών με τα γκολ των Τζέσι Λίνγκαρντ και Χάρι Κέιν αποτελούσε και «εκδίκηση» για την ήττα της στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, τον Ιούλιο. Ερωτηθείς ο προπονητής των Τριών Λιονταριών, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εάν ανέμενε τόσο καλή χρονιά φέτος, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας: «Είμαι απολύτως υπερήφανος για όλους τους παίκτες. Εχουμε ωριμάσει μαζί, έχουμε βελτιωθεί βήμα βήμα και σήμερα ήταν μια σπουδαία μέρα», είπε προχθές μετά τη νίκη που έφερε την Αγγλία έναν βαθμό πάνω από το φαβορί, την Ισπανία.

Ηρωας των Ελβετών ήταν ο Χάρις Σεφέροβιτς με το χατ τρικ που πέτυχε, το πρώτο που δέχεται το Βέλγιο σε επίσημο παιχνίδι από το Μουντιάλ του 1986. Οι δε Βέλγοι αναζητούν ακόμη πώς έχασαν μέσα από τα χέρια τους την πρόκριση αυτή, προηγούμενοι και 2-0 στο 17΄. «Οχι δεν ήταν αλαζονεία, αλλά μας ξάφνιασαν οι αντεπιθέσεις τους», ψέλλισε ο τεχνικός των Βέλγων, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Στους κερδισμένους της διοργάνωσης είναι και οι Βοσνία, Ουκρανία και Δανία που ανήλθαν από τη Β΄ στην Α΄ κατηγορία, η Φινλανδία που προβιβάστηκε από τον όμιλο της Εθνικής μας και οι Γεωργία και Λευκορωσία που αφήνουν τη Δ΄ κατηγορία για να παίξουν το 2020 στη Γ΄. Υποβιβάστηκαν οι Κροατία, Γερμανία και Ισλανδία από την Α΄, Τουρκία, Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία από τη Β΄, και Εσθονία, Σλοβενία και Λιθουανία από τη Γ΄.

Από τους αποψινούς αγώνες το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Σουηδία -Ρωσία, όπου οι γηπεδούχοι χρειάζονται νίκη για να ανέλθουν στην Α΄ κατηγορία, αλλιώς η πρωτιά πάει στους Ρώσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή