Είκοσι ένα ακίνητα αξίας 149 εκατ. αποκτά η Εθνική Πανγαία

Είκοσι ένα ακίνητα αξίας 149 εκατ. αποκτά η Εθνική Πανγαία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., κυρίως στην Κύπρο, προχώρησε χθες η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για συναλλαγή συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, με την οποία η εισηγμένη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό της προφίλ. Ιδιοκτήτρια των ακινήτων και αντικείμενο της εξαγοράς είναι η εταιρεία CYREIT Variable Investment Company Plc., θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Εθνική Πανγαία θα αποκτήσει το 88,2% των επενδυτικών μετοχών και το 100% των διαχειριστικών μετοχών της CYREIT, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων που βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Πέραν των ακινήτων στην Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και big boxes, στο «πακέτο» της συμφωνίας περιλαμβάνονται και δύο εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ. και το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, επιφάνειας 2.000 τ.μ. Η Πανγαία θα καταβάλει προκαταβολή 1 εκατ. ευρώ τις προσεχείς ημέρες και επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ σταδιακά έως ότου ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την προετοιμασία της μεταβίβασης του εν λόγω επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Μαρτίου του 2019.

Μετά και την εν λόγω εξέλιξη, το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της Εθνικής Πανγαία αναμένεται να αυξηθεί από τα περίπου 60 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, σε πάνω από 210 εκατ. ευρώ, και ενώ εκκρεμεί μια ακόμα μεγάλη συναλλαγή, καθώς τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να επισημοποιηθεί και η συμφωνία της εισηγμένης με τον κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναφορικά με την απόκτηση του πύργου γραφείων City Tower που έχει αναπτύξει και εκμεταλλεύεται η τελευταία στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τίμημα για την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου αναμένεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ, αποτελώντας, εφόσον τελικά ευοδωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή μεμονωμένου ακινήτου του τρέχοντος έτους.

Η κατασκευή του City Tower ολοκληρώθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γειτονική χώρα, όντας μάλιστα και μια από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) αυτού του είδους που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ., το οποίο έχει μισθωθεί στο σύνολό του σε εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ στο ισόγειό του λειτουργούν εμπορικά καταστήματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% των διαθέσιμων γραφείων έχει μισθωθεί από τον καναδικό τεχνολογικό όμιλο Telus. Το σύνολο των υπό εκμετάλλευση χώρων του ακινήτου ανέρχεται σε 36.000 τ.μ., ενώ περιλαμβάνονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 17.000 τ.μ., που εκτείνονται σε έξι επιμέρους υπόγεια συνολικής χωρητικότητας 370 οχημάτων.

Η στρατηγική για το 2019

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου, αλλά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση της στρατηγικής της διοίκησης της Εθνικής Πανγαίας για το 2019, παράλληλα βεβαίως με την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέες αγορές. Οπως προκύπτει, το γεγονός ότι το επόμενο έτος θα αποτελέσει έτος διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν ευνοείται η επαναφορά του αρχικού σχεδίου για έκδοση ομολογιακού δανείου από τις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δρομολογεί νέο ομολογιακό στις αρχές του έτους, με στόχο την άντληση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή κυρίως ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούνιο, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αποπειράθηκε να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας σε ένα επιτόκιο της τάξεως του 3,5%-3,75%. Ωστόσο, εν μέσω της εν λόγω διαδικασίας, ξέσπασε η κρίση στην Ιταλία, η οποία συμπαρέσυρε τα ομόλογα όλης της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και απέναντι στην εταιρεία, προσφέροντας μη συμφέροντες όρους δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή