Πιο κοντά Ερντογάν και Πούτιν

Πιο κοντά Ερντογάν και Πούτιν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεαματική σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών στην επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού TurkStream, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διάρκεια της τελετής, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησαν, μέσω βιντεοδιάσκεψης, την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, που περνάει σε βάθος περίπου 2 χλμ. από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Συνολικού μήκους 930 χλμ., το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική Κιγίκοϊ (αρχ. Μήδεια). Τοποθετήθηκε από το Pioneering Spirit, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα. «Ο αγωγός TurkStream είναι έργο ιστορικών διαστάσεων για τις διμερείς σχέσεις μας και για τη γεωπολιτική της ενέργειας στην περιοχή μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια έμμεση, πλην σαφή αναφορά στις αμερικανικές πιέσεις για τη ματαίωση του έργου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Οι αποφάσεις κάθε χώρας για την προμήθεια φυσικού αερίου σύμφωνα με τις ανάγκες της πρέπει να γίνονται σεβαστές. Οι πιέσεις, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών και τις εμποδίζουν να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν ωφελούν κανέναν».

Εγκώμια

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκωμίασε «την πολιτική βούληση και το θάρρος» του Τούρκου ομολόγου του και τόνισε ότι ο TurkStream «δεν κατευθύνεται εναντίον των συμφερόντων οποιασδήποτε χώρας. Παρόμοια έργα έχουν αποκλειστικά δημιουργικό χαρακτήρα», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο αγωγός αερίου αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, οι οποίες θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο – η μία στην Τουρκία και η άλλη στη Νότια Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Συνολικά, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 31,1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η Gazprom είχε αρχίσει την κατασκευή του αγωγού το 2017. Οι βάνες του αγωγού θα ανοίξουν στα τέλη του 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και του χερσαίου τμήματος του αγωγού, μήκους 180 χλμ.

Πέραν του TurkStream, η Ρωσία ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποκτήσει η Τουρκία, στο Ακούγιου της Μερσίνας. «Ο TurkStream θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο», σημείωσε στη χθεσινή ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Eλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει, στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής βαλκανικών χωρών, ότι η Αθήνα προωθεί στις Βρυξέλλες την κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης του TurkStream στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει την κατασκευή ανάλογου αγωγού, του SouthStream, προ τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή