Η απασχόληση στη δημόσια διοίκηση μειώθηκε μόλις 2%

Η απασχόληση στη δημόσια διοίκηση μειώθηκε μόλις 2%

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση της έρευνας ότι η δημόσια διοίκηση βγήκε σχεδόν αλώβητη από την κρίση σε ό,τι αφορά την απασχόληση, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς.

Μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης διαπιστώνει για τους κλάδους της οικοδομής (63%), της βιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης (38%). Αντιθέτως, η απασχόληση στη δημόσια διοίκηση μειώθηκε μόλις 2%, ενώ σχετικά μικρή, 9%, ήταν η μείωση στον πρωτογενή τομέα.

Οπως και στα εισοδήματα, έτσι και στην απασχόληση, οι νέοι πλήρωσαν ακριβότερο τίμημα. Οι εργαζόμενοι στις ηλικίες ώς 29 ετών μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι εργαζόμενοι 45-64 ετών κατά 9%.

Επίσης, από την έρευνα της διαΝΕΟσις προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι με σχετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης μπόρεσαν να κρατήσουν τις δουλειές τους σε υψηλότερο ποσοστό από τα χαμηλότερα εκπαιδευτικά κλιμάκια. Ετσι, στην περίοδο 2008-2016, ενώ οι απόφοιτοι Δημοτικού μειώθηκαν κατά 53%, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ μειώθηκαν κατά 3% και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου αυξήθηκαν κατά 57%.

Από πλευράς μεγέθους επιχειρήσεων, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι μικρές. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 34% σε όσες επιχειρήσεις απασχολούσαν ώς 10 άτομα, κατά 21% σε όσες απασχολούσαν 11-50 άτομα και μόνο κατά 10% σε όσες απασχολούσαν πάνω από 50 άτομα.

Προτάσεις πολιτικής

Η μελέτη καταλήγει σε τέσσερις βασικές προτάσεις πολιτικής. Προτείνει συγκεκριμένα:

1. Γενναίο αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας με καλύτερες αμοιβές.

2. Αναβάθμιση της στάθμης των δεξιοτήτων των εργαζομένων με βελτίωση της ποιότητας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από την προσχολική αγωγή μέχρι τη διά βίου μάθηση και εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε όλους.

3. Συστηματικότερη στήριξη του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων μέσα από την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να καλύπτουν περισσότερους ανέργους, τη βελτίωση του σχεδιασμού του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, τη θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου και την καλύτερη εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

4. Ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών με γεύματα στα σχολεία για όλους τους μαθητές Δημοτικού, επέκταση της παιδικής φροντίδας σε όλες τις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και αποσύνδεση της περίθαλψης από την ασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα εξετάζει σε βάθος χρόνου δεδομένα που αφορούν περίπου 18.000 άτομα σε 7.000 νοικοκυριά. Εκτός από τον κ. Ματσαγγάνη, συμμετείχαν ο ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Αντρέα Πάρμα και ο οικονομικός αναλυτής στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αλέξανδρος Καρακίτσιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή