Νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης

Νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης από οπιούχα αλλά και αλκοόλ σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα ημέρας για τη φιλοξενία χρηστών ναρκωτικών ουσιών και χώροι εποπτευόμενης χρήσης ουσιών από χρήστες είναι μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τις εξαρτήσεις και οι οποίες αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας για τον στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προωθείται η δημιουργία δύο νέων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Βασικός στόχος των μονάδων αυτών είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης στους χρήστες, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας-απεξάρτησης. Οι μονάδες αυτές θα διαθέτουν περίπου 20 κλίνες η κάθε μία, ενώ η νοσηλεία θα διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Εκτιμάται ότι η κάθε μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 200 περιπτώσεις τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή για τη σωματική αποτοξίνωση χρηστών λειτουργεί μόνο μία μονάδα στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας, ώστε να καλύπτει και αλκοολικά άτομα.

Στις νέες δράσεις εντάσσεται και η δημιουργία κέντρων ημέρας για άστεγους χρήστες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δυτική Ελλάδα. Τα κέντρα αυτά θα αναλάβουν να προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, υπηρεσίες υγιεινής και σίτισης για άστεγους χρήστες με στόχο τόσο τον περιορισμό της βλάβης, όσο και την προ-ένταξή τους σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον. Από τα κέντρα ημέρας θα λειτουργούν και ξενώνες ύπνου, με δυνατότητα διανυκτέρευσης 20-25 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άστεγοι χρήστες αποκλείονται συνήθως από δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργούν από δημόσιους φορείς υπό τον φόβο της μετάδοσης ασθενειών.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται και η λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) για τους χρήστες. Σε αυτούς θα γίνεται χρήση παράνομων ναρκωτικών υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Ηδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση με το επόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική λειτουργία ενός ΧΕΧ στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή