Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τη μισθοδοσία των κληρικών

Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τη μισθοδοσία των κληρικών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για τα 15 σημεία της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία ή θα ισχύσει σε όλα της τα σημεία ή δεν θα ισχύσει καθόλου.

Μιλώντας στο News 24/7 ο κ. Γαβρόγλου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου όχι μόνον να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας αλλά και του τρόπου ρύθμισης αυτών των σχέσεων με διάλογο και όχι σύγκρουση. Μην φοβόμαστε τον διάλογο, ούτε τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να διατυπώνονται μέσα στη διαδικασία αυτή. Το τελευταίο από τα 15 σημεία της συμφωνίας αναφέρει, πράγματι, ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της. Και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών. Η Ιεραρχία διατύπωσε τη γνώμη της, όπως είπε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας,και αυτή η γνώμη εντάσσεται στον υγιή διάλογο που ελπίζουμε ότι θα τελεσφορήσει και θα ανοίξει τον δρόμο για τα μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας.Πάντως ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια συμφωνία που προέκυψε από την κεντρική επιλογή Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου να λυθούν θέματα δεκαετιών μέσω διαλόγου και όχι μέσω σύγκρουσης και άρα με προοπτική την μέγιστη συναίνεση. Σε τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχουν ιδεατές λύσεις αλλά βέλτιστες λύσεις».

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση. «Έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε την συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν» σημειώνει και τονίζει πως «η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μια επίθεση ενάντια στην Εκκλησία».

«Η Δεξιά έχει μεγάλη προϊστορία για το πώς χειρίζεται την Εκκλησία χωρίς κανένα σεβασμό στον πνευματικό της ρόλο με μοναδικό κριτήριο το κομματικό της συμφέρον. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Εμείς έχουμε μια άλλη παράδοση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο είναι μία επίθεση ενάντια στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την σημαντική πρωτοβουλία να συζητηθεί η συμφωνία με τους αρχιερείς. Είχε κανείς την αυταπάτη ότι θα ήταν μία εύκολη και ανέφελη συζήτηση; Είχε κανείς την αυταπάτη ότι στις συζητήσεις αυτές δεν θα είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις; Η ΝΔ, ωστόσο, δεν επιτίθεται μόνον εναντίον του Αρχιεπισκόπου, αλλά πλήττει και το κύρος ενός θεσμού που επιζητεί να βρει λύσεις σε μεγάλες, ιστορικές εκκρεμότητες που τον αφορούν», συμπλήρωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή