Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι ηλικιωμένοι και ο γιατρός τους

Κύριε διευθυντά
Η κυβέρνηση καθιέρωσε με νόμο τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ολοι οι ασφαλισμένοι αντιστοιχίστηκαν αυτόματα με έναν οικογενειακό γιατρό. Για να βρούμε αυτόν τον γιατρό, πρέπει να γνωρίζουμε τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτι δύσκολο για τους ηλικιωμένους.

Πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και μάλλον στον φοροτεχνικό που μας συντάσσει και τη φορολογική δήλωση.

Οταν τον βρούμε, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δηλώσουμε αν τον θέλουμε ή θέλουμε κάποιον άλλο. Πάλι μέσω του φοροτεχνικού. Θα ήταν πολύ απλό αν πηγαίναμε στο ΚΕΠ και με την προσκόμιση του ΑΜΚΑ μαθαίναμε τον οικογενειακό γιατρό.

Και γιατί όλα αυτά; Οταν πονάει το μάτι μας, προφανώς πρέπει να πάμε σε οφθαλμίατρο. Γιατί πρέπει να πάμε πρώτα στον οικογενειακό; Καθυστέρηση. Ραντεβού στον οικογενειακό, ραντεβού στον οφθαλμίατρο. Οταν πονάει ο λαιμός μας ή το αυτί μας, προφανώς πρέπει να πάμε σε ΩΡΛ. Γιατί πρέπει να πάμε πρώτα στον οικογενειακό; Καθυστέρηση. Ραντεβού στον οικογενειακό, ραντεβού στον ΩΡΛ. Και τι θα πρωτοκάνει ο οικογενειακός; Θα εξετάζει τους ασθενείς, θα γράφει παραπεμπτικά, θα γράφει συνταγές; Πότε θα τα προλαβαίνει όλα αυτά;

Πέρα από όλα αυτά, στο Χαλάνδρι, όπως πληροφορήθηκα, δεν έχει κανείς παθολόγος συμβληθεί ως οικογενειακός γιατρός. Ισως είναι μικρή η αμοιβή. Ας το επανεξετάσει ο αρμόδιος υπουργός το θέμα.

Γιαννης Γεωργιαδης

Το άρθρο 16 και οι αριστεροί

Κύριε διευθυντά
Η επιμονή των αριστερών να μην αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος οφείλεται στην αγωνιώδη προσπάθεια κατοχύρωσης του μονοπωλίου και των προνομίων του διδακτικού προσωπικού. Η μακρόχρονη εφαρμογή του μονοπωλίου μετέτρεψε το διδακτικό προσωπικό σε βολεμένη συντεχνία. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Που κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη. Αυτή την κατάσταση θέλει να συντηρήσει ο κ. Τσίπρας και ο προσωπικός «ινστρούχτοράς του» για το Σύνταγμα κ. Κατρούγκαλος. Εφθασε ο κ. Κατρούγκαλος, πανεπιστημιακός αυτός, να δηλώσει ότι βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμποδίσει τη Ν.Δ., για μια δεκαετία,  να υλοποιήσει συνταγματικές αλλαγές στο άρθρο 16. Να μην αλλάξει δηλαδή τίποτε στα προνόμια της συντεχνίας των βολεμένων στον πανεπιστημιακό βούρκο.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ο φερόμενος ως μηχανικός κ. Τσίπρας ότι η απόλυτη ακαμψία οδηγεί σε ρήξη. Οτι η κατάληξη θα είναι κάποιας μορφής εκτροπή. Αντί για οργανωμένη εξέλιξη, το χάος.

Η συντεχνία των πανεπιστημιακών και των πολιτικών που την υπηρετούν, εξελίσσεται σε εχθρό του λαού. Τον πρώτο εχθρό επειδή υπονομεύει το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Θέλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες της «Κ» ότι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κατρούγκαλο δεν είναι οι πρώτοι που υπηρετούν τη συντεχνία των πανεπιστημιακών. Είναι οι τελευταίοι. Παρασκευή 30 Μαΐου 1997 (όπως διαβάζω στην «Κ» της 31.05.1997) το υπουργικό συμβούλιο με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη αποφασίζει ότι δεν θα γίνει καμιά αλλαγή στο ισχύον Σύνταγμα αναβάλλοντας τη λύση των τεράστιων προβλημάτων στην τριτοβάθμια παιδεία. Στον ρόλο του κ. Κατρούγκαλου, ο κ. Βενιζέλος υπουργός Πολιτισμού τότε.

Χάνεται μια δεκαετία. Νέα προσπάθεια για το άρθρο 16 με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου συναινεί, αλλά ο κ. Βενιζέλος δίνει αγώνα να μην προταθεί η αναθεώρηση από 180 βουλευτές για να εμποδίσει τη Ν.Δ. (όπως ανάλογα σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος) να κάνει την αλλαγή μόνη της στην επόμενη Βουλή. Ο στόχος επιτυγχάνεται. Στην επόμενη Βουλή ναυαγεί η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Χάνεται άλλη μια δεκαετία και όπως φαίνεται ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κατρούγκαλο ετοιμάζονται να σπαταλήσουν άλλα δέκα χρόνια. Ετσι είναι οι σύγχρονοι αριστεροί. Πρώτα οι βολεμένες συντεχνίες και μετά ο λαός.

Στεφανος Μανος

«Απεξάρτηση» από την κυβέρνηση

Κύριε διευθυντά
«Εάν άγγελοι κυβερνούσαν τους ανθρώπους, δεν θα μας ήταν απαραίτητοι ούτε οι εσωτερικοί ούτε οι εξωτερικοί έλεγχοι στην κυβέρνηση. Οταν διαμορφώνεις, όμως, έναν τύπο διακυβέρνησης όπου άνθρωποι θα διοικούν άλλους ανθρώπους, η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο εξής: θα πρέπει πρώτα να δώσεις τη δύναμη στην κυβέρνηση να ελέγχει αυτούς που κυβερνά και έπειτα να την υποχρεώσεις να ελέγχει τον εαυτό της»  Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν,  ο James Madison,  το 1787, προχώρησε στη θέσπιση του αμερικανικού συντάγματος και στην ίδρυση ουσιαστικά της πρώτης φιλελεύθερης δημοκρατίας στον κόσμο.

Διαβάζοντας  πως οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα μάλωσαν για το ποιας ο εκλεκτός θα προαχθεί στις κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δεύτερη μάλιστα να απειλεί ακόμα και με παραίτηση, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αγνοούν το έργο του μεγάλου αυτού Αμερικανού και αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο που πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των «καπεταναίων».

Μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να μη μετράει πολλές δεκαετίες ζωής,  έχει ωριμάσει όμως πιστεύω ο καιρός για να  αποδεσμευθεί το κράτος από την κυβέρνηση.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια της «πρώτης φοράς Αριστερά», βιώσαμε πολλές επιθέσεις προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας. Επιθέσεις που την πλήγωσαν, ευτυχώς όμως όχι ανεπανόρθωτα. Μέσα λοιπόν από τον ζόφο που διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε, είδαμε ξεκάθαρα, ίσως για πρώτη φορά, τα τρωτά της σημεία. Οφείλουμε λοιπόν, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά κυρίως η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση που ανοίγει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα τη θωράκιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ας μην αφήσουμε ακόμα μία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μενελαος Σπυρακος, Commercial director εταιρείας τεχνολογίας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Η Ιστορία, τα Σκόπια και ένα ΦΕΚ του 1959

Kύριε διευθυντά
Το κόμμα του φυγόδικου Γκρούεφσκι, που κυβέρνησε επί δέκα χρόνια, είχε γεμίσει την ΠΓΔΜ με Μεγαλέξανδρους, Βουκεφάλες, αστέρια της Βεργίνας, παραχαράσσοντας σκόπιμα την ελληνική ιστορία. Και όχι μόνον αυτό. Είχε παγιωθεί διεθνώς και αναγνωριστεί επίσημα από όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σκέτο. Οι του Ζάεφ, αντίθετα, είπαν δεν σας κλέβουμε την Ιστορία σας, κακώς έκαναν οι προηγούμενοι, αλλάζουμε το όνομα της χώρας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά κρατάμε το «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, που, όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, είναι σλαβικής καταγωγής. Ηρθαμε εδώ τον 6ο μ.Χ. αιώνα, όπως ήρθαν αιώνες μετά τον Δαβίδ οι μουσουλμάνοι στην Ιερουσαλήμ. Γεωγραφικά είμαστε «Μακεδόνες». Εκείνο λοιπόν που κερδίζεται με τη  συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι αναγνωρίζουν για πρώτη φορά ότι δεν πρέπει να κλέβουν την Ιστορία των άλλων και απαλείφουν τα περί αλυτρωτισμού στο σύνταγμα. Δεν ξέρω, στα χρόνια της ΕΡΕ, τόσες ανταλλαγές επισκέψεων και φιλοφρονήσεων μεταξύ Καραμανλή και Τίτο, γιατί δεν επισκιάστηκαν ποτέ από τον αλυτρωτισμό του Κροάτη ηγέτη της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας; Κρυφό τον κράταγε; Κάπου μάλιστα είδα σε κάποιο ΦΕΚ του 1959 (Ν.Δ. 4009/άρθρον 7) Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας (σκέτο), έστω ως τμήμα της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, αλλά σκέτο! Ούτε Νέας ούτε Βόρειας. Μα βρε αδερφέ, σκέτο; Τυπωμένο στο δικό μας Εθνικό Τυπογραφείο και όχι σε κείνο του Βελιγραδίου! Αλλωστε το τελευταίο ευρίσκετο μακράν. Ενώ τώρα τουλάχιστον, ο Ζάεφ αλλάζει το σύνταγμα. Οπως ήρθαν τα πράγματα, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν τίμιο συμβιβασμό. Ετσι, όντως θα πειστεί η ανθρωπότητα ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν πέρα για πέρα Ελληνας, κι οι Σλάβοι, μετά Χριστόν επισκέπτες της ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής. Κάτι είναι κι αυτό. Από το ολότελα...

Σπυρος Γιακουμακης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ