ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης χαρακτηρίστηκε ως ο άνθρωπος – κλειδί για τις υποθέσεις που αφορούσαν στα σκάνδαλα των εξοπλισμών αλλά και της Siemens.

Συνελήφθη στις αρχές Απριλίου του 2015 στο Άμπου Ντάμπι, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο τότε εισαγγελέας εκδόσεων, Γιάννης Αγγελής.

Ήταν καταζητούμενος για την εμπλοκή του ως τραπεζικός σε 4 υποθέσεις σχετικά με μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ λίγο καιρό πριν συλληφθεί είχε παραπεμφθεί σε δίκη από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens.

Συγκεκριμένα, εμπλέκεται ως τραπεζικό στέλεχος της Dresden Bank και της BNP PARIBAS με την κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Διατέλεσε προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου για τις αντίστοιχες υποθέσεις, Ελληνοελβετού τραπεζικού, Φάνη Λυγινού.

Μετά από τη σύλληψη του, οδηγήθηκε αρχικά στους ανακριτές διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, οι οποίοι διερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Οι δύο τους, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές εμπλέκονται σε υποθέσεις που χαρακτηρίζονται «συγκοινωνούντα δοχεία» ενώ και οι δύο αρνήθηκαν αρχικά να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στις ελληνικές ανακριτικές αρχές για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Και οι δύο, εμπλέκονται και στη δικογραφία που αφορά στην προμήθεια των υποβρυχίων, με συμβαλλόμενους την εταιρία HDW και τα ελληνικά ναυπηγεία, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ