Ασυλο στον Γκρούεφσκι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ασυλο στην Ουγγαρία εξασφάλισε ο τέως πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα και την είδηση επαλήθευσε λίγο αργότερα και ο ίδιος με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια. Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής στην εξουσία, εγκατέλειψε κρυφά τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη για διαφθορά κι ενώ είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Η αστυνομία προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια επειδή δεν εμφανίστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του μετά την απόρριψη της έφεσης που είχε ασκήσει στις 9 Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα «Μαγιάρ Ιντόκ», που δεν αποκάλυψε τις πηγές της, έγραψε ότι η ουγγρική υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου. Ούτε η υπηρεσία ούτε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης σχολίασαν το δημοσίευμα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν στήριξε τον εθνικιστή Γκρούεφσκι στις επαναληπτικές εκλογές του 2017 στην ΠΓΔΜ και εξήρε τις προσπάθειες του κόμματός του να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές μέσω των Βαλκανίων με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. Το γραφείο του Ορμπαν ανακοίνωσε ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία με βάση αμιγώς νομικά κριτήρια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος πρωθυπουργός πέρασε στην Ουγγαρία αφότου διέσχισε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Σερβίας – Ουγγαρίας, αλλά επέμεινε ότι δεν ήταν δυνατόν το Βελιγράδι να τον συλλάβει αφού δεν είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο Γκρούεφσκι έφθασε στον τελικό προορισμό του μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Σερβίας, είπε ο Βούτσιτς στον τηλεοπτικό σταθμό Happy TV. Με βάση τον ισχυρισμό του ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διέσχισε πρώτα τα σύνορα της χώρας του με την Αλβανία, συνοδευόμενος από δύο Ούγγρους υπηκόους και χρησιμοποιώντας την ταυτότητά του, στη συνέχεια από την Αλβανία εισήλθε στο Μαυροβούνιο μέσω του περάσματος Μποζάι. Αυτή ήταν η διαδρομή που ακολούθησε στις 11 Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη μέρα έφθασε στη Σερβία για να καταλήξει την ίδια μέρα στην Ουγγαρία μέσω του περάσματος Χόργκος.

Καθυστερημένο ένταλμα

Χρησιμοποίησε την ταυτότητά του και ένα έγγραφο που του είχαν δώσει οι αλβανικές αρχές, είπε ο Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε τα Σκόπια ότι απέστειλαν με καθυστέρηση το ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ. «Το διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ μας εστάλη από τα Σκόπια στις 13 Νοεμβρίου στις 19.35 το βράδυ. Τι περιμένετε από μας; Να φυλακίζουμε ανθρώπους, που δεν διώκονται καν, για να μην αναφερθώ στο διεθνές ένταλμα σύλληψης;», ήταν το σχόλιο του Βούτσιτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι λέει την απόλυτη αλήθεια για τη φυγή του Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν στενές, όσο ο Γκρούεφσκι ήταν στην εξουσία. Μετά την κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια, οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν. Μεταξύ άλλων, Σέρβοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα αδιαφόρησε για τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Ο Σάσα Γιάνκοβιτς, ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης, διατύπωσε ερωτήματα για τη συνδρομή του Βούτσιτς στη φυγή του Γκρούεφσκι και προειδοποίησε ότι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα μπορούσε και ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος να έχει την τύχη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή