Ποδόσφαιρο: Εδιωξαν τον καπνό, δεν έσβησαν τη φωτιά

Ποδόσφαιρο: Εδιωξαν τον καπνό, δεν έσβησαν τη φωτιά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συρτάρι επιχειρούν να βάλουν τα σχέδια περί κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, στα πρότυπα της μπασκετικής Ευρωλίγκας, η UEFA και η Ενωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), βάσει δηλώσεών τους χθες και προχθές. Ωστόσο ούτε η δέσμευσή τους φάνηκε μακροπρόθεσμη, ούτε έχουν ερωτηθεί οι κύριες δυνάμεις που προωθούν τη Σούπερ Λίγκα.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Σέφεριν, και ο επικεφαλής της ECA, Αντρέα Ανιέλι, κατέθεσαν χθες στις Βρυξέλλες κοινή επιστολή προθέσεων στον Ευρωπαίο επίτροπο για τον αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς, δηλώνοντας αμφότεροι ότι UEFA και σύλλογοι προχωρούν χέρι χέρι, προς το παρόν όμως.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανιέλι δεν εκπροσωπεί την εμπορική αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά συνολικά τα 232 μέλη της ECA που τον εξέλεξαν, άρα είναι λογικό να αφίσταται, έστω και τυπικά, των προθέσεων των μεγάλων συλλόγων που είναι πίσω από το σχέδιο για την κλειστή λίγκα.

Στην επιστολή προς την επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, οι δύο πλευρές εκφράζουν την ισχυρή τους πρόθεση να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους στους τομείς της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης και της ενίσχυσης των κανονισμών περί Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), για το μέλλον των διασυλλογικών διοργανώσεων πέρα από τη σεζόν 2020-21, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταγραφών και τη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου. «Αυτή η επιστολή δείχνει ότι πηγαίνουμε τη συνεργασία μας με την ECA στο επόμενο επίπεδο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων», είπε ο επικεφαλής της UEFA, ενώ ο πρόεδρος της ένωσης των συλλόγων υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών».

Ωστόσο ο κ. Ανιέλι δήλωσε ότι η ECA προετοιμάζεται για να επεκτείνει τη συμφωνία της με την UEFA και πέρα από το 2022, αφού επανεξετασθεί μια σειρά από στόχους που έχουν τεθεί, δείχνοντας ότι για το όχι μακρινό μέλλον όλα είναι ακόμη ανοικτά, αφού το 2022 είναι η αρχή του επόμενου τριετούς κύκλου των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο κ. Σέφεριν μάλιστα έριξε ένα βέλος και κατά του σχεδίου του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, για επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, λέγοντας ότι πρόκειται «για δρόμο που οδηγεί σε Σούπερ Λίγκα».

Τη Δευτέρα ο κ. Ανιέλι είχε δηλώσει στο BBC ότι η ομάδα του, η Γιουβέντους, δεν έχει αναμειχθεί σε συνομιλίες για Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, και παραμένει αφοσιωμένη στις διοργανώσεις της UEFA.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν έχουμε ποτέ δει, ούτε συζητήσει, ούτε αναμειχθεί στη δημιουργία αυτού του εγγράφου», είχε δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο ο κ. Ανιέλι αναφερόμενος στη γραπτή πρόταση που κατέθεσε στη Ρεάλ Μαδρίτης μία σύμβουλος εταιρεία του ισπανικού συλλόγου.

«Η Σούπερ Λίγκα δεν πρόκειται να συμβεί. Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για φαντασίες ή όνειρα», είχε πει κατηγορηματικά στη βρετανική τηλεόραση και ο κ. Σέφεριν προχθές. «Εμείς έχουμε κάποιες ιδέες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οποιαδήποτε Σούπερ Λίγκα αποκλείεται. Αυτό που μένει είναι η συμμετοχή, και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση», πρόσθεσε ο Σλοβένος παράγοντας. Ωστόσο ο κ. Ανιέλι είχε και πάλι αφήσει την πόρτα ανοιχτή σε διορθώσεις, με αυξομείωση αγώνων στα εθνικά πρωταθλήματα: «Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα ανωμαλιών που απαιτεί αντιμετώπιση. Μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες λίγκες θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό αγώνων τους, ώστε να παίζουν όλοι με ίσους όρους», είπε προχθές στο BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή