Δικαιολογίες για την αναβολή εκταμίευσης των κερδών από SMPs και ANFAs

Δικαιολογίες για την αναβολή εκταμίευσης των κερδών από SMPs και ANFAs

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιολογίες για δήθεν χρονικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) πριν από το τέλος του χρόνου επικαλέσθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters, που μιλούσε για κίνδυνο καθυστέρησης της δόσης των 600 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Οπως έχει γράψει και η «Κ» (10/11/2018) η καθυστέρηση αυτή στην υλοποίηση κάποιων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων διαπιστώνεται στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από την Κομισιόν και αναμένεται να οδηγήσει σε αναβολή της εκταμίευσης της δόσης.

Ο κ. Χουλιαράκης, όμως, δήλωσε ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου» και επομένως η σημερινή έκθεση της Κομισιόν δεν θα μπορούσε εξ ορισμού να οδηγεί σε εκταμίευση. «Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου», είπε.

Ωστόσο, το ίδιο το Eurogroup είχε ορίσει, στην απόφασή του της 22ας Ιουνίου, ότι «τα διαθέσιμα ποσά θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2022», υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της και αυτό θα διαπιστώνεται στις τριμηνιαίες εκθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Με βάση αυτή την απόφαση, αλλά και διευκρινιστικό κείμενο της Κομισιόν που ακολούθησε, αναμενόταν τον Δεκέμβριο η πρώτη εκταμίευση, ενώ συνολικά προβλέπονταν οκτώ δόσεις συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, έως τον Ιούνιο του 2022.

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει «καθυστερήσεις σε τομείς-κλειδιά», όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η καθυστέρηση εφαρμογής διατάξεων του πλαισίου εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως της Εγνατίας για την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, η τοποθέτηση γενικών γραμματέων υπουργείων. Κριτική ασκείται και στην απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δώσει αυξήσεις στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών παρά την αντίθεση άποψη της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή