Κράτος-Εκκλησία: Ασκήσεις ισορροπίας από την κυβέρνηση

Κράτος-Εκκλησία: Ασκήσεις ισορροπίας από την κυβέρνηση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «στρατηγική αναδίπλωση» ώστε να βρει ισορροπία πάνω στο τεντωμένο σχοινί της «συμφωνίας» –ή, ορθότερα, της «πρότασης για συμφωνία»– μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, προέβη χθες η κυβέρνηση διά του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέλεξε να μη σηκώσει τους τόνους έναντι των αντιδράσεων από πλευράς της Ιεραρχίας, επισημαίνοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι η «εξάντληση κάθε διαλόγου». Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, σχολιάζοντας το κορυφαίο ζήτημα που έχει ανακύψει, αυτό της μισθοδοσίας των κληρικών, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έκανε λόγο για «απολύσεις» ιερέων, αλλά για αλλαγή του καθεστώτος στην μισθοδοσία τους.

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως τα ασφαλιστικά κεκτημένα αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των κληρικών είναι πλήρως κατοχυρωμένα, υπογραμμίζοντας πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Εκκλησία ώστε αυτό να καταστεί ακόμη πιο σαφές στις τάξεις των κληρικών που αντιδρούν. Ο κεντρικός σχεδιασμός του Μαξίμου, προκειμένου να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα ο σκόπελος που δημιουργήθηκε και να μην υπάρξει εκλογικό κόστος από την κακή τροπή που πήρε το θέμα, είναι να συνεχιστεί ο διάλογος «για όσο χρειαστεί», χωρίς να μπαίνει καταληκτική ημερομηνία. Τούτο αποτυπώθηκε σαφώς στην αποστροφή του κ. Τζανακόπουλου πως η κυβέρνηση «ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται» να λύσει το θέμα. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων με στόχο την αποσαφήνιση όλων των πτυχών της συμφωνίας. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του (News247) δεν απέκλειε ακόμη και κάποια «συνταγματική δικλίδα ασφαλείας» –κάτι που μέχρι χθες απέρριπταν πηγές του Μαξίμου– για τη μισθοδοσία των ιερέων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, ενδεικτικό και αυτό της βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συνεννόηση με την Ιεραρχία.

Το εκκρεμές

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιχειρούσε με όλα τα παραπάνω να μη ρίξει «αλάτι στις πληγές» που άνοιξαν με την Ιεραρχία, προσπαθούσε παράλληλα να ισορροπήσει το εκκρεμές με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι και αλλιώς θεωρούσε εξαρχής τη συμφωνία ως «υποχωρητική» έναντι της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος με φράσεις–κλειδιά έστελνε μηνύματα και προς την Ιερά Σύνοδο. «Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας εν είδει «τελεσιγράφου» πως «αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία». Στο κλείσιμο δε της βασικής τοποθέτησής του σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όταν έρθει η κατάλληλη ώρα», αφήνοντας ανοικτό παράθυρο μονομερούς ενέργειας. Στην παρούσα φάση, πάντως, ο κύριος στόχος του Μαξίμου, όπως εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές, είναι να «ελέγξει» τις αντιδράσεις ώστε να μην πάρουν κινηματική τροπή και να παραμείνουν σε λελογισμένο πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, εν πολλοίς, και η «πολιτικοποίηση» των αντιδράσεων. Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «δάκτυλο Ν.Δ. στα εσωτερικά της Εκκλησίας», κατηγορώντας την Πειραιώς πως βρίσκεται πίσω από την υποκίνηση των αντιδράσεων. «Το θεωρούμε απαράδεκτη πολιτική τακτική από πλευράς της Ν.Δ., που όμως τα τελευταία τρία χρόνια μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή