Πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες από το ΚΙΝΑΛ

Πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες από το ΚΙΝΑΛ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «αντεπίθεση» επιχειρεί να περάσει το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών που, σύμφωνα με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, θα «κεφαλαιοποιήσουν» το θετικό κλίμα και τις «σαφείς τάσεις συσπείρωσης» που παρουσιάζονται, βάσει των εκτιμήσεών τους, το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη. Στο πλαίσιο αυτό, εντός μόλις ενός 24ώρου υπήρξε τριπλή πρωτοβουλία. Στην κορυφή βρίσκεται το πόρισμα που κατέθεσε η ΔΗΣΥ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, όπου, σύμφωνα με κομματικές πηγές της Χαρ. Τρικούπη, αναδεικνύει την «επιλεκτική ευαισθησία» της κυβέρνησης απέναντι στα «σκάνδαλα του παρελθόντος» και την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει κατά το δοκούν το «παλαιό πολιτικό σύστημα». Και τούτο λέγεται καθώς το πόρισμα της ΔΗΣΥ αφορά την περίοδο 2005 – 2009 και την «αλόγιστη σπατάλη και τη διόγκωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης» της περιόδου. Σύμφωνα με την εισηγήτρια κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, εντοπίζονται «ζητήματα ευθυνών» στην «εκτίναξη της δαπάνης από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004 στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009». Η κ. Χριστοφιλοπούλου, δε, δίνοντας και πολιτική διάσταση στο θέμα, σημείωσε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν αφιερώθηκε ο χρόνος που έπρεπε στην «προκλητή διόγκωση της δαπάνης» της περιόδου.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη γνωστή από το παρελθόν υπόθεση C4I. Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση 6 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι οποίοι μάλιστα αναμένεται να βρεθούν σήμερα στον Αρειο Πάγο, «ζητώντας εξηγήσεις» από τη Δικαιοσύνη αναφορικά με την πορεία του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες «συνδέονται», καθώς αφορούν την περίοδο Καραμανλή, την οποία στο ΚΙΝΑΛ έχουν βάλει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν έναν διπλό στόχο: αφενός «ξυπνούν» αντιδεξιά αντανακλαστικά σε ένα κοινό που αποτελεί στόχο τους και αφετέρου «στριμώχνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για στελέχη της καραμανλικής περιόδου, που σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη αποτελούν «κυβερνητική συνιστώσα». Δύο στελέχη, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες ήταν επικριτικοί για την περίοδο Καραμανλή. Ο μεν Κώστας Ζαχαριάδης, με ανάρτηση στο Facebook, έκανε λόγο για το έλλειμμα του 2009, ενώ το ίδιο επανέλαβε και ο κ. Παπαδημούλης σε χθεσινή του συνέντευξη.

Τέλος, χθες η κ. Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση νόμου για μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το προοδευτικό πρόσημο, που είναι εμφανές από τον τίτλο της πρότασης νόμου, αποτυπώθηκε και στην ομιλία της. Εξαπολύοντας πυρά στον κ. Τσίπρα τον κατηγόρησε πως «παίρνει 10 από τον λαό και του επιστρέφει 1», χαρακτηρίζοντας «θράσος» του πρωθυπουργού τις επερχόμενες παροχές με τη μορφή επιδομάτων. Παράλληλα, κατά την πάγια πλέον τακτική, έστρεψε τα βέλη της και κατά του κ. Μητσοτάκη. «Υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους, χωρίς δίχτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη» υπογράμμισε, κατηγορώντας την Πειραιώς για αντικοινωνική πολιτική, «αμφισβητώντας τα εργασιακά δικαιώματα και εξαγγέλλοντας νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή