«Aπό κάπου ξεκινάμε, Πρόεδρε»

«Aπό κάπου ξεκινάμε, Πρόεδρε»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίαζε μεγάλο έργο. Ζοχαδιάστηκε, σμίξαν τα φρύδια του ακούγοντας νεαρό ρεπόρτερ της εμβληματικής «Καθημερινής» να απευθύνει ερώτηση. «Σένα στείλανε;», απόρησε με άπταιστη σερραϊκή προφορά. «Ολοι από κάπου ξεκινάμε, κύριε Πρόεδρε», απάντησε ο επίσης επαρχιώτικης καταγωγής Ξηρομερίτης Στάμος, τανύζοντας κρυφή χορδή. Η σιωπή του πολιτικού έγινε συμπάθεια, στη συνέχεια γαλβανίστηκε από εμπιστοσύνη, στα κατοπινά, ιδίως μετά την «αποστρατεία» του έγινε φιλία προς τον πάλαι ποτέ αυθάδη νέο, που δεν έκρυβε ποτέ τον «καραμανλισμό» του.

Τον γνώρισα το 1987, στην παλιά, μεγάλου σχήματος, «Βραδυνή», νεαρός συντάκτης επί της ύλης, μαθαίνοντας καθημερινά από πανάξιους, εγγράμματους, κειμενοθραύστες. Ο «αρχηγός», εκ φύσεως οξυδερκής, ψύχραιμος, ακόμα κι όταν κάνοντας χρήση της διευθυντικής του ιδιότητας επιστράτευε τόνο αυστηρό για κάποια αβλεψία (ή γκάφα) ενέτασσε στην ημερήσια διάταξη της επομένης καλή κουβέντα –μανούλα στο να εφευρίσκει αφορμές– γι’ αυτόν που είχε πικράνει· στήριζε τους δουλευταράδες, δεν πήγαινε (κατά βάθος) τους ταχαμταχαμτζήδες. «Πεφωτισμένα» συντηρητικός, σεβόταν παραδοσιακές αξίες αλλά με τ’ αυτιά ορθάνοιχτα στην αντίθετη άποψη, τηρούσε εμπάργκο, στην υπερβολή και το «αδιασταύρωτο». Δημοσιογράφος παλαιάς κοπής, μέτρησε σκαλοπάτια, ρωτούσε, μάθαινε, απρόσβλητος από ξερολισμό. Είχε βαθιά αίσθηση του χιούμορ ο Στάμος, αθλείτο καθημερινά στον σαρκασμό πολιορκώντας και εαυτόν, ενίοτε με επιτυχία.

Εως το βράδυ που έφυγε παραιτηθείς από τη «Βραδυνή», δουλεύαμε με μεράκι και πολύ κέφι –σύμφωνοι, άλλες εποχές– κι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον Στάμο και στη στρατηγική ανοχή του σε χοντρές πλάκες που κάναμε· ζήλευε που δεν έπαιρνε μέρος. Είχα την τύχη να τον ξανασυναντήσω λίγα χρόνια αργότερα στη μεγάλη του έντυπη αγάπη. Από τα επαγγελματικά του γενοφάσκια παιδί της, έγινε διευθυντής της «Καθημερινής», έτη πολλά, πρόσφερε πάση δυνάμει στη μακρά ιστορία της. Αναγνωρίζεται. Ευχαριστώ, Στάμο, όπως τόσοι, πολλοί άλλοι Παλιόφιλε Κώστα, Χρήστο, κυρία Χρύση, καλή δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή