Πλέκοντας το φως με τέχνη και χρώμα

Πλέκοντας το φως με τέχνη και χρώμα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σατόρι» είναι ένας ιαπωνικός όρος που στην κυριολεξία σημαίνει κατανόηση και ορίζεται ως μία βαθιά διεργασία φώτισης της ψυχής. Αυτό υπήρξε το έναυσμα για την ομώνυμη ομαδική έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 23/11 στην γκαλερί «Eleni Marneri». «Ερχόμενοι σε επαφή με την ίδια μας τη φύση οδηγούμαστε σταδιακά στην αφύπνιση, στο “ξαφνικό ξύπνημα”, όπως το περιγράφει ο Τζακ Κέρουακ στο βιβλίο του “Σατόρι στο Παρίσι”», σχολιάζουν οι επιμελήτριες Ελένη Μαρνέρη και Νικομάχη Καρακωστάνογλου.

Ο χώρος της γκαλερί μεταμορφώνεται σε σπίτι –τον οίκο της ψυχής– και 12 σχεδιαστές αφήνονται σε ένα δημιουργικό παιχνίδι αυτογνωσίας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα – κόσμημα, κεραμική, installation. Το φως βρίσκεται προφανώς στο επίκεντρο αυτής της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Τα πολύχρωμα χειροποίητα φωτιστικά που κατασκεύασε η Τζόη Σταθοπούλου αποτελούν μία σειρά με τον τίτλο «Reywal». Πρόκειται για αναγραμματισμό της αγγλικής λέξης «lawyer», μια και αυτή είναι η πρώτη καλλιτεχνική δουλειά της Σταθοπούλου, ένα επαγγελματικό γύρισμα από την ενεργή δικηγορία στην τέχνη. Αστειευόμενη η ίδια σχολιάζει πως ο διετής πειραματισμός της πάνω στα φωτιστικά την οδήγησε στο «να βρει το φως της», και το λογοπαίγνιο εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο το χόμπι έγινε εργασία. Στην έκθεση παρουσιάζονται 25 κομμάτια, όλα μοναδικά. Κάθε φωτιστικό διαχέει το φως του μέσα από εκατοντάδες μέτρα πολύχρωμης κλωστής που τυλίγονται αριστοτεχνικά πάνω στον σιδερένιο σκελετό, δημιουργώντας συχνά την εντύπωση ενός λαμπερού χρωματιστού φορέματος. Τα κομμάτια της συλλογής «Reywal» μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, να κρεμαστούν στο ταβάνι, να σταθούν πάνω στο τραπέζι ή να δημιουργήσουν μια χρωματιστή σύνθεση στη γωνιά του δωματίου.

​​Satori: 23/11 – 31/1/19. Λεμπέση 5-7, Μακρυγιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή