Νοτιοκορεάτης –και όχι Ρώσος– ο νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ

Νοτιοκορεάτης –και όχι Ρώσος– ο νέος πρόεδρος της Ιντερπόλ

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Γιανγκ εξέλεξε χθες πρόεδρο στο ετήσιο συνέδριό της η διεθνής αστυνομική οργάνωση Ιντερπόλ. Δεύτερος στην ψηφοφορία αναδείχθηκε ο Ρώσος Αλεξάντρ Προκόπτσουκ, η υποψηφιότητα του οποίου είχε εγείρει αντιρρήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τον κίνδυνο ανάμειξης του Κρεμλίνου στις δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, είπε χθες ότι η εκλογή του Κιμ υπήρξε ελεύθερη και διαφανής, απορρίπτοντας την κριτική της Μόσχας περί άσκησης πιέσεων στους συνέδρους. Ο Κιμ θα αναλάβει τον τελετουργικό θώκο του προέδρου, μετά την «εξαφάνιση» και παραίτηση μέσω επιστολής του Κινέζου προκατόχου του, Μενγκ Χονκουέι. Οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο Μενγκ κρατείται στην Κίνα ως ύποπτος διαφθοράς.

Ο 57χρονος Κιμ υπηρέτησε στην αστυνομία της Νότιας Κορέας για περισσότερο από 20 χρόνια, προτού συνταξιοδοτηθεί το 2015, ενώ είχε αναλάβει τον ρόλο του υπηρεσιακού προέδρου μετά την παραίτηση του Μενγκ. Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία για εκμετάλλευση της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας για την καταδίωξη αντιφρονούντων, μέσω της έκδοσης διεθνών ενταλμάτων σύλληψης. Τις κατηγορίες των γερουσιαστών απέρριψε ο κ. Στοκ, υπογραμμίζοντας ότι το προεδρείο δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή