ΗΠΑ: Ιατρικές εξετάσεις σε πρόσφυγες, από τον στρατό

ΗΠΑ: Ιατρικές εξετάσεις σε πρόσφυγες, από τον στρατό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αρμοδιότητα πραγματοποίησης ιατρικών εξετάσεων στους μετανάστες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μελετά να παραχωρήσει στον αμερικανικό στρατό η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ.

Η πρόταση, που έχει ακόμη τη μορφή προσχεδίου, θα επιτρέπει την εμπλοκή του στρατού, εφόσον η υπηρεσία μετανάστευσης και φύλαξης των συνόρων χρειαστεί βοήθεια στη διαχείριση μεγάλου όγκου μεταναστών, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Η πρόταση θα επεκτείνει, όμως, σημαντικά τις αρμοδιότητες του Πενταγώνου, το οποίο επέμενε ότι η αποστολή του στρατού στα σύνορα θα αφορούσε τη φύλαξή τους και δεν θα έφερνε τους στρατιώτες σε άμεση επαφή με μετανάστες. Ο αμερικανικός στρατός έχει αναλάβει την τοποθέτηση συρματοπλέγματος στα σύνορα, καθώς και την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων. Οι επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής στα σύνορα ανέφεραν ότι από τους 5.800 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί, σημαντικό ποσοστό θα αρχίσει να επιστρέφει στις μόνιμες βάσεις του.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει φόβους ότι οι μετανάστες, που κατέφθασαν στο βόρειο Μεξικό με το «καραβάνι» από την Κεντρική Αμερική, μπορεί να μεταφέρουν λοιμώδεις νόσους, όπως λέπρα, φυματίωση και ευλογιά.

Μελέτες της αμερικανικής ομοσπονδιακής ιατρικής υπηρεσίας CDC έχουν δείξει ότι πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα, όπως αυτό της Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό προς το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ευνοούν τη μετάδοση νόσων, όπως η ηπατίτιδα Α, η ιλαρά, η βρουκέλλωση, η σύφιλη και ο ιός HIV. Η υπηρεσία εμφανίζεται, όμως, καθησυχαστική αναφέροντας ότι συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας του Μεξικού για την επίβλεψη των ροών προσφύγων και μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή