Μονογράφηκε η σύμβαση για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από ΕΛΠΕ – Repsol

Μονογράφηκε η σύμβαση για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από ΕΛΠΕ – Repsol

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύκλος των συμβάσεων παραχώρησης υποθαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, που άνοιξε προ 18 μηνών με μεγάλες εταιρείες όπως η Repsol, Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ και Energean, έκλεισε χθες με τη μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης θαλάσσιου οικοπέδου του Ιονίου σε ΕΛΠΕ και Repsol.

Η εν λόγω σύμβαση, όπως κι εκείνες των παραχωρήσεων «δυτικά» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης» (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ), θα πάρει τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια για κύρωση στη Βουλή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κυρωθεί από τη Βουλή τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης και συγκεκριμένα:

• Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%).

• Δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), θαλάσσιο μπλοκ 2.

• Αρτα – Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές.

• Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%), χερσαίες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμβάσεων με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική προστασία, επισημαίνοντας ότι η εθνική νομοθεσία έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Παράλληλα, όπως είπε, ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. Ανακοίνωσε δε ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα ενισχυθεί με επιπρόσθετες τροπολογίες οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπουν ρητά την απαγόρευση του racking (υδραυλική ρωγμάτωση) στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο (shale gas & shale oil) και θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον, γι’ αυτό και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν προχωρήσει στην αξιοποίηση τέτοιων κοιτασμάτων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που χρωστάει στο shale gas τη μετατροπή της από εισαγωγέα φυσικού αερίου σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες του ΙΓΜΕ, ως πιθανολογούμενες περιοχές πλούσιες σε shale gas θεωρούνται η Θράκη, που φαίνεται να αποτελεί πιθανή συνέχεια των αντίστοιχων κοιτασμάτων στην Τουρκία, και η Ηπειρος. Σε ό,τι αφορά το επόμενο στάδιο των ερευνών για τον εντοπισμό εγχώριων υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε πως ολοκληρώνονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε και θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πού πηγαίνουμε και εάν θα φτάσουμε σε ανακαλύψεις όπως αυτές που έγιναν στη ΝΑ Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή