Στην κρίση του ΠΟΕ ο πόλεμος δασμών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ

Στην κρίση του ΠΟΕ ο πόλεμος δασμών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη φάση φαίνεται πως εισέρχονται ο εμπορικός πόλεμος και η αναθεωρητική πολιτική που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο πόλεμος δασμών που έχει κηρύξει στους εταίρους των ΗΠΑ τίθεται, πλέον, στην κρίση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, πως η όποια απόφαση του ΠΟΕ ενδέχεται να υπονομεύσει τον διεθνή οργανισμό είτε αυτή αγνοηθεί είτε οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση της Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προσεγγίσει τις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, BMW, Daimler και Volkswagen, σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους επικεφαλής τους. Στόχος του, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, είναι να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε.

Ο διεθνής οργανισμός είχε φανεί έως τώρα απρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη για ένα ακανθώδες θέμα πολιτικής φύσης όπως το αν νομιμοποιείται η Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς επικαλούμενη θέμα εθνικής ασφάλειας. Χθες ανακοίνωσε ότι θεσπίζει επιτροπή για την εξέταση σχετικής προσφυγής Ε.Ε. και Κίνας. Ανάλογες επιτροπές θεσπίζει, παράλληλα, για την προσφυγή της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και άλλων χωρών κατά των ΗΠΑ και αντιστρόφως.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τη νομιμότητα των δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η Ουάσιγκτον έχει έως τώρα υποστηρίξει πως ο ΠΟΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μεσολαβεί σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και έπρεπε να δηλώσει αναρμόδιος για το θέμα. Οι εταίροι των ΗΠΑ διαφωνούν και κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για συγκεκαλυμμένο προστατευτισμό, που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ανταγωνιστή της υπερδύναμης.

Το ζήτημα φαίνεται να έχει προβληματίσει τον ΠΟΕ τόσο ώστε ο γενικός διευθυντής του, Ρομπέρτο Αζεβέντο, έφθασε στο σημείο να προειδοποιήσει τις ενδιαφερόμενες χώρες ότι αυτού του είδους τα θέματα «απαιτούν συζήτηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Οπως τονίζει ο Τσαντ Μπάουν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον, αν ο ΠΟΕ αποφανθεί ότι οι δασμοί του Τραμπ επιτρέπονται για λόγους εθνικής ασφάλειας, ανοίγει ο δρόμος σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να κάνει το ίδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος να το εκμεταλλευθεί πολιτικά και να προχωρήσει ακόμη και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό. «Δεν υπάρχει καλή έκβαση της υπόθεσης» σχολιάζει ο Τζόσουα Μέλτζερ, στέλεχος του Brookings Institution.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή