Ε.Ε. κατά Ορμπαν για την ασυλία στον Γκρούεφσκι

Ε.Ε. κατά Ορμπαν για την ασυλία στον Γκρούεφσκι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Eπίθεση στη Βουδαπέστη για την εκχώρηση ασύλου στον καταζητούμενο τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ εξαπέλυσε η Ε.Ε., ενώ η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το αίτημα των Σκοπίων για έκδοση του Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. «Ο Γκρούεφσκι αφότου έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία είναι αδύνατο να μεταφερθεί σε μια χώρα στην οποία διώκεται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λάσλο Τροσζάνι, σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο. Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της ουγγρικής ιστοσελίδας αλλά και την ανάρτηση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, ότι έλαβε άσυλο επειδή δεν έχει πρόσβαση σε δίκαιη δίκη στην πατρίδα του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» σχετικά με την απόφαση της χώρας του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ανέφερε στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Ο Χαν έγραψε στο Twitter ότι έχει δει δημοσιεύματα για την παραχώρηση ασύλου στον Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία, που είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε.

«Αν επιβεβαιωθούν, αναμένω μια λογική απάντηση για το σκεπτικό από τον @Βίκτορ_Ορμπαν». Η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε. το 2005, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες. «Το #κράτος δικαίου παραμένει θεμελιώδης αρχή για τα κράτη-μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Είναι καίριο για την αξιοπιστία της #Ευρώπης. Μας εκπλήσσει ότι η #Ουγγαρία υποστηρίζει τη συμμετοχή της (σ.σ.: ΠΓΔΜ) στην #Ε.Ε. αλλά δεν τη θεωρεί ασφαλή», συμπλήρωσε ο Χαν. Η ΠΓΔΜ εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν υπαγορευτεί από την Ε.Ε. για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο εναρμονισμού της βαλκανικής χώρας με τις ευρωπαϊκές αξίες και της μελλοντικής ένταξής της στην Ε.Ε. Ο Γκρούεφσκι ισχυρίζεται ότι έχει λάβει επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του στην ΠΓΔΜ, μια κατηγορία την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αμφισβητεί, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι θύμα πολιτικής δίωξης, όπως ο ίδιος διατείνεται.

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια δικαστήριο ζητούσε 30ήμερη φυλάκιση του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και ξαδέρφου του Γκρούεφσκι, καθώς οι Αρχές τον έκριναν ύποπτο φυγής προκειμένου να αποφύγει να δικαστεί για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών. Η διαταγή, που ανακοινώθηκε χθες, εκδόθηκε εις βάρος του Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας UBK επί μία δεκαετία, μέχρι τον Μάιο 2015. Μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και άλλα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών κατηγορούνται για τις παράνομες υποκλοπές πάνω από 20.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή