Πρώτη σύγκρουση με φόντο τον νέο προϋπολογισμό

Πρώτη σύγκρουση με φόντο τον νέο προϋπολογισμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες επίσημες κοινοβουλευτικές αψιμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ενόψει της «μητέρας των μαχών» που είναι για τη Βουλή η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, καταγράφηκαν χθες στην ολομέλεια, με την ευκαιρία ακριβώς της κατάθεσης του προϋπολογισμού από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και δι’ αυτού στην εθνική αντιπροσωπεία. Από τη μία πλευρά, η συγκυβέρνηση κάνει λόγο για τον πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό και για έναρξη της αποκατάστασης των αδικιών εις βάρος αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και από την άλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση μνημονεύει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων για τα προσεχή χρόνια – δεσμεύσεις οι οποίες, όπως τονίστηκε, συνιστούν ουσιαστικά ένα νέο σκληρό αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα.

«Η ανάλυση του προϋπολογισμού που καταθέσατε θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων που η οικονομική σας πολιτική δημιουργεί», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας. «Εχουν υπογραφεί δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα» επισήμανε ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ). «Η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού είναι ειρωνεία: ισχύουν στο ακέραιο 700 μνημονιακοί νόμοι και δεν καταργείται κανένας», τόνισε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αυτού του κράτους, δεδομένου ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι).

Αφορμή για τις παρατηρήσεις αυτές έδωσε η αναφορά του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση ότι η επικείμενη συζήτηση επί του προϋπολογισμού «θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας μία νέα εποχή και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τη διάρκεια των οκταετών μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας».

Μετά τα επικριτικά σχόλια των στελεχών της αντιπολίτευσης, ο κ. Χουλιαράκης σε νέα παρέμβασή του σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος από το 2008 που περιλαμβάνει μία καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξεως των 910.000.000 ευρώ, τα οποία είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση, αλλά και σε πιο φιλική προς την κοινωνική συνοχή κατεύθυνση. Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο βήμα –δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια– αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης». Σε νέα, ωστόσο, παρατήρηση για τα γνωστά προνομοθετημένα μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Εχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά, επειδή πετύχαμε στον στόχο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή