Προϋπολογισμός: Εσοδα 1,53 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

Προϋπολογισμός: Εσοδα 1,53 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ για φέτος και 1,53 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον ΔΑΑ, σχετικά με την επέκταση της διάρκειας παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων, τοποθετείται στο 2018, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Ελληνικό μετατίθεται για το α΄ τρίμηνο του 2019. Οι δύο αυτές συναλλαγές είναι εμβληματικές, δεδομένου ότι αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων που θα υπάρξουν τη διετία 2018-2019. Συγκεκριμένα, η τροποποιητική σύμβαση του ΔΑΑ θα αποφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ 1,11 δισ. ευρώ, ενώ το κλείσιμο του Ελληνικού θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στην προκαταβολή του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου και η υπόθεση του ΔΑΑ δεν έχει κλείσει, δεν αποκλείεται το τίμημα των 1,11 δισ. ευρώ να μετατεθεί ως έσοδο στην επόμενη χρονιά.

Αυτό εκτιμά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη χθεσινή αναφορά της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» το κλείσιμο της συγκεκριμένης συμφωνίας εντός των επόμενων 40 ημερών που απομένουν.

Εξαιρουμένου λοιπόν του ΔΑΑ, ο προϋπολογισμός προβλέπει το 2019 έσοδα 301,5 εκατ. ευρώ από ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις (κυρίως το Ελληνικό), 49 εκατ. ευρώ από τις δόσεις ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων (ΟΠΑΠ, περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ.) και περίπου 1,17 δισ. ευρώ από τις νέες αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγονται οι πωλήσεις μετοχών στις κρατικές επιχειρήσεις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ και ΔΕΠΑ, αλλά και έσοδα από παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι της Εγνατίας Οδού, καθώς και μαρινών ή και λιμένων.

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, από το 2011, οπότε άρχισε να λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, έχουν κλείσει 44 συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων, συνολικού ύψους 8,9 δισ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 5,4 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 5,6 δισ. ευρώ (Ελληνικό, ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφ. αεροδρόμια κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή