Αγώνας για να μείνουν οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες όρθιες

Αγώνας για να μείνουν οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες όρθιες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κύτταρο ενός νοσοκομείου είναι η βιβλιοθήκη του», λένε οι νοσοκομειακοί βιβλιοθηκονόμοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δίνουν αγώνα να κρατήσουν τις 110 βιβλιοθήκες που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων της χώρας όρθιες. Η οικονομική κρίση και οι μειωμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία συνέπεσαν με την ταχύτατη ανάπτυξη του Διαδικτύου και την πεποίθηση ότι όλες οι πληροφορίες βρίσκονται πλέον διαθέσιμες ονλάιν, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί η χρησιμότητα των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών της χώρας και να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους.

«Κάτι επίσης που συνετέλεσε στο αρνητικό κλίμα το οποίο επισκίασε τις νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, ήταν το τρομακτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χώρο της Υγείας», λέει στην «Κ» η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος και πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος κ. Ελένη Σεμερτζίδου. «Εμείς είχαμε μάθει στην ασφάλεια της βιβλιοθήκης, να είμαστε εμείς με τα ράφια μας. Ξαφνικά χρειάζεται από εμάς να προσελκύουμε το κοινό, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρούμε τη βιβλιοθήκη ζωντανή και σε καλό επίπεδο ώστε να μην αποθαρρύνεται το προσωπικό που έχει εκπαιδευτικές ανάγκες».

Οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο το υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές. Εχει βρεθεί ότι μια σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιοθήκη συμβάλλει σημαντικά στην επιλογή των διαγνωστικών εξετάσεων που θα γίνουν σε ασθενείς, στην τροποποίηση της αρχικής διάγνωσης προς όφελος του ασθενούς, αλλά και στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. «Από εκεί και πέρα είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετεί και άλλες κατηγορίες προσωπικού, όπως το τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ψυχαγωγία.

Ο ασθενής είναι κάποιος σε δύσκολη ψυχική και σωματική κατάσταση, περιορισμένος σε έναν συγκεκριμένο χώρο και χωρίς πρόσβαση σε μέσα ψυχαγωγίας». Ενα ευχάριστο βιβλίο, αυτές τις δύσκολες μέρες, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο. Πρόσφατα στη νοσοκομειακή βιβλιοθήκη του ΑΧΕΠΑ, δημιουργήθηκε ειδικό τμήμα για ασθενείς, με βιβλία από τον χώρο της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας. Η δωρεά το 2014 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη της αγοράς εξοπλισμού πληροφορικής για την ιατρική βιβλιοθήκη του νοσοκομείου έχει συμβάλει στο να είναι σήμερα μία από τις καλύτερες νοσοκομειακές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.

Την ανάδειξη της νοσοκομειακής βιβλιοθήκης σε αναπόσπαστο λειτουργικό κομμάτι των υπηρεσιών Υγείας της χώρας έχει στόχο η εκδήλωση με θέμα «Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες και ο ρόλος τους σήμερα» που διοργανώνει στις 7 μ.μ. αύριο η Ενωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή