Απειλές από τον Γιλντιρίμ κατά Ελλάδας και Κύπρου

Απειλές από τον Γιλντιρίμ κατά Ελλάδας και Κύπρου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και προειδοποιήσεις για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ εξακολουθούν να εκτοξεύουν οι Τούρκοι, αυτή τη φορά μέσω του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ. Περιέγραψε ως προϋπόθεση συνέχισης των ερευνών τη συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. «Οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η Νότια Κύπρος (σ.σ.: έτσι αποκαλεί ο κ. Γιλντιρίμ την Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να συμφωνήσει με τη Βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων». Πρόκειται, όπως είπε, για «κρίσιμο σημείο», το οποίο «πρέπει να προσέξουν και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες». Εν συνεχεία, ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος) στην Ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε και προσέθεσε ότι «όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα».

Η ομιλία του κ. Γιλντιρίμ έγινε στο Πανεπιστήμιο Ντοκούζ Εϊλούλ στη Σμύρνη με αφορμή τα 40 χρόνια από τη ναυπήγηση του ωκεανογραφικού πλοίου «Πίρι Ρέις». «Τότε», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, «υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο, η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας». Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σήμερα, όπως και τότε, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή