Τσίπρας: «Μνημόνιο με τον λαό»

Τσίπρας: «Μνημόνιο με τον λαό»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφορά παλαιών διαιρετικών τομών, «φιλολαϊκή» ρητορική και ένα λογοπαίγνιο στο κλείσιμο που παρέπεμπε στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε 250.000 μη μισθωτούς, ανέδειξε βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα «πατήσει» το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να ανατρέψει τη –σταθερή– διαφορά από τη Ν.Δ.

Το βασικότερο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε την υλοποίηση των όσων εξήγγειλε ο ίδιος στη ΔΕΘ και στα λεγόμενα «θετικά μέτρα», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση από τη στιγμή που βρήκε τον δημοσιονομικό χώρο, προχωρά άμεσα στην «αποκατάσταση αδικιών». Αδικίες για τις οποίες κατηγόρησε συλλήβδην τα κόμματα που κυβέρνησαν κατά το παρελθόν, επαναφέροντας με έμφαση διαιρετικές τομές προ του 2015. Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό –για τον οποίο εξήγγειλε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει στις αρχές του χρόνου την αύξησή του– αναφέρθηκε στο 2012, όταν «σε μία νύχτα μειώθηκε κατά 22% και κατά 32%», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του η αντιδιαστολή έγινε με το 2014 όταν «η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27%».

Οσον αφορά το χθεσινό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως προβλέπει σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς. Συγκεκριμένα είπε πως «μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες», «βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες», «μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς». Ολα τα παραπάνω, συνδέοντάς τα με το ευρύτερο πλαίσιο της εξόδου από το μνημόνιο, σημείωσε πως «δεν αποτελούν «έκτακτη ελάφρυνση» αλλά εντάσσονται σε μία στρατηγική «για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα», το οποίο χαρακτήρισε «πλεονασματικό» και «μακροπρόθεσμα βιώσιμο».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέβασε ιδιαιτέρως τους τόνους έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με συνεχείς προσωπικές αναφορές στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον ειρωνεύτηκε για τη «γαλάζια» ρητορική περί 4ου μνημονίου, το οποίο «έρχεται εδώ και έναν χρόνο». Στο ίδιο δε σημείο, ο κ. Τσίπρας επανέφερε μία ακόμα παλαιά «διαιρετική τομή», επιτιθέμενος στα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε για «τρομοκράτηση» της κοινής γνώμης. Η επίθεση στον κ. Μητσοτάκη δεν σταμάτησε εκεί. Σημειώνοντας την απουσία του από τη συνεδρίαση, τον κατηγόρησε πως οφείλεται στο γεγονός πως «έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του», εξ ου και επέλεξε να μη μιλήσει. Στα αξιοσημείωτα και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της μεσαίας τάξης, ενδεικτικό της αναζήτησης νέων δεξαμενών. Με ειδική αναφορά προς το τέλος της ομιλίας του σε όσους έχουν εισοδήματα «μεσαίας διαστρωμάτωσης», χαρακτήρισε «ιδεοληπτικές» τις αναφορές της Πειραιώς, πως η κυβέρνηση διαλύει τη μεσαία τάξη. «Εσείς τη διαλύσατε. Εμείς ερχόμαστε να την αποκαταστήσουμε», ανέφερε. Στο κλείσιμο ο κ. Τσίπρας έκανε και ένα λογοπαίγνιο που –ηθελημένα ή μη– θύμισε Ανδρέα Παπανδρέου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ένα νέο «μνημόνιο με τον λαό», θυμίζοντας το «ανδρεοπαπανδρεϊκό» σύνθημα του 1981 «συμβόλαιο με τον λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή