Βρετανία: Θα μπορούσε η MI5 να προλάβει την επίθεση του 2017

Βρετανία: Θα μπορούσε η MI5 να προλάβει την επίθεση του 2017

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ευκαιρίες πρόληψης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας του 2017 σε συναυλία στο Μάντσεστερ έχασε η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Βρετανίας, MI5, σύμφωνα με έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, που δημοσιεύθηκε χθες. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από παλιότερες επιθέσεις.

Η Βρετανία υπέστη τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το περασμένο έτος, που προκάλεσαν τον θάνατο 36 ανθρώπων. Η πλέον πολύνεκρη ήταν αυτή στο τέλος συναυλίας της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατέληξε στο έκθεσή της ότι η MI5 έπρεπε να έχει εντοπίσει νωρίτερα τον δράστη της επίθεσης, τον 22χρονο Βρετανό υπήκοο Σαλμάν Αμπεντί. Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ντόμινικ Γκριβ, επεσήμανε ότι αν και είναι αδύνατο να πούμε εάν η πρόληψη της επίθεσης ήταν εφικτή, η υπηρεσία MI5 έχασε σημαντικές ευκαιρίες.

Μεγάλος όγκος εργασίας

Ο κ. Γκριβ επαίνεσε την MI5 για τις πολλές της επιτυχίες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχουν αναλάβει τα στελέχη της. «Η MI5, όμως, διέπραξε και σοβαρά σφάλματα σε ό,τι αφορά τον Αμπεντί, τον οποίο είχε εντοπίσει ήδη από το 2014. Τον Αμπεντί είχε επισκεφθεί η MI5 στη φυλακή, αλλά δεν συνέχισε την παρακολούθησή του», είπε ο κ. Γκριβ. Ο Αμπεντί ουδέποτε παραπέμφθηκε σε πρόγραμμα αντιμετώπισης εξτρεμιστικών απόψεων, ενώ η MI5 δεν περιόρισε το δικαίωμά του να ταξιδεύει στο εξωτερικό, επιτρέποντάς του να επιστρέψει ανενόχλητος στη Βρετανία, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στο συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ.

Η επιτροπή της Βουλής επεσήμανε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο το 2005, με 52 νεκρούς, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να βρει κυβερνητική ανταπόκριση. Η MI5 παρακολουθεί αυτή τη στιγμή 3.000 υπόπτους για τρομοκρατικές «συμπάθειες», ενώ περισσότεροι από 20.000 έχουν ερευνηθεί, χωρίς να προκύψουν στοιχεία εναντίον τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ έχει αποκαλύψει ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν προλάβει 13 τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή