Συστάσεις της Ε.Ε. για τις συλλήψεις στην Τουρκία

Συστάσεις της Ε.Ε. για τις συλλήψεις στην Τουρκία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αυστηρή κριτική άσκησαν, χθες, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία για τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών, καθώς και για την ασυνήθιστα παρατεταμένη προφυλάκιση του Κούρδου βουλευτή και επικεφαλής του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συχνά με έντονο ύφος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Αγκυρα να «λάβει αποφασιστικά μέτρα, με στόχο την ανατροπή της παρούσας αρνητικής τάσης στα θέματα τήρησης του νόμου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Στις δηλώσεις του, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε την αξία του διαλόγου στην πολιτική, επισημαίνοντας ότι η Ενωση οφείλει να καταδικάσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

«Οι δικαστικές και ποινικές διώξεις πρέπει να βασίζονται στο τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων πρέπει να επιτελούν τον σημαντικό τους ρόλο χωρίς προσκόμματα» είπε ο κ. Χαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κάλεσε την Τουρκία να προωθήσει τη δίκη του Ντεμιρτάς.

Ο Χαν αναφερόταν στον φυλακισμένο ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών ελευθεριών, Οσμάν Καβαλά, καθώς και 13 πανεπιστημιακών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενοι για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης μέσω των διαδηλώσεων του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Πόλης.

Απαντώντας στις δηλώσεις Χαν, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ε.Ε. να πάψει να υπερασπίζεται «όσους εμπλέκονται σε σκευωρίες, με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή